Un concert ieșit din comun la Sala Radio, cu prima audiție absolută a unor cântece scrise de un compozitor american pe versuri de Mihai Eminescu, în limba română

Musical Bridges se intitulează concertul care-i aduce la București, pe baritonul american David Small și pe pianista de origine română, Angela Drăghicescu. Marți, 30 octombrie, de la ora 19.00: Musical bridges, punți între culturile română și americană: lucrări americane care vorbesc despre tradiția cântecelor de peste ocean, un opus de George Enescu și mai ales, un ciclu de trei cântece scrise de unul dintre cei mai apreciați compozitori americani contemporani, Dan Welcher, pe versuri de Eminescu, în limba română.

Chiar în prezența autorului, care va fi prezent la Sala Radio din București, aceste trei cântece pe versuri de Eminescu vor fi prezentate în premieră absolută. Ce te legeni, codrule, Când însuși glasul și La steaua sunt poeziile eminesciene alese de Dan Welcher, care se declară entuziasmat de lirica lui Mihai Eminescu, pe care o compară, ca valoare, cu poeziile scrise de marii autori în limba engleză din secolul al XIX-lea. Cele trei cântece au fost compuse în 2018, fiind dedicate Centenarului României Mari – un proiect inspirat lui Dan Welcher de pianista Angela Drăghicescu, formată în România, de 20 ani stabilită în Statele Unite ale Americii, o entuziastă promotoare a valorilor muzicale românești peste ocean.

Alături de acest veritabil cadou al Americii muzicale pentru România, la sărbătoarea centenarului, în program figurează binecunoscutele 7 cântece op.15 de George Enescu pe versuri de Clément Marot, 2 cântece de Steven Mark Kohn, compozitor american născut în 1957, cu o carieră de invidiat în zona muzicii de scenă și un ciclu de 5 lieduri semnate de compozitorul Lee Hoiby (1926-2011), inspirate de stilul și concepția lui Franz Schubert. Din creația lui Dan Welcher, Angela Drăghicescu va interpreta și o piesă pentru pian solo.

Radio România Muzical înregistrează acest recital, pe care-l va difuza pe parcursul zilei de 1 decembrie.

Biletele pentru acest recital-eveniment sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

Organizatori: Fundația Women who care și Radio România Muzical

Parteneri: The University of Texas, Tecnoservice Equipment și Institutul Frații Golescu.

Biografii

 

Baritonul David Small

Baritonul David Small se bucură de o frumoasă carieră în domeniul operei și al muzicii de cameră, având în repertoriul său bogat și variat peste cincizeci de roluri diferite de operă. În 1991, a debutat cu mult succes  în rolul Figaro din opera “Bărbierul din Sevilla” de Rossini la Opera din Kansas City și, ulterior, a interpretat acest personaj în alte peste o sută de reprezentații.

A concertat la Moines Metro Opera, Fresno, Nevada, Dayton, Toledo, Lyric Opera Cleveland și a efectuat turnee în Franța și Spania cu Teatro Lirico d’Europa.

Repertoriul lui David Small include roluri mozartiene din operele Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Flautul fermecat; donizettiene, din operele Don Pasquale și Elixirul dragostei; pucciniene, din operele Boema, Tosca, Madama Butterfly. A abordat, de asemenea, și roluri din opere de Georges Bizet, Umberto Giordano, Camille Saint-Saëns, Richard Strauss și Giuseppe Verdi.

David Small a înregistrat rolul lui Tony din opera Help, Help the Globolinks de Gian Carlo Menotti pentru Madison Opera și Newport Classics sub bagheta lui John DeMain. Poate fi ascultat și pe discul cu The Kona Coffee Cantata de Jerré Tenner, cu Orchestra de Cameră de la Praga.

Susține numeroase recitaluri, însă apare deseori și în calitate de solist cu orchestra, alături de orchestre americane: Simfonia St. Louis, Cincinnati May Festival, Simfonia Austin, Filarmonica Fort Wayne, Filarmonica din Rochester, Simfonia Canton, Simfonia Missouri și la Bravo! Festivalul de muzică Colorado.

David Small a debutat și pe celebra scenă Carnegie Hall din New York, abordând partiturile Missei Nelson de Joseph Haydn și a Missei nr. 2 în Sol major de Franz Schubert, aceasta din urmă, sub bagheta binecunoscutului dirijor și compozitor britanic, John Rutter.

Pianista Angela Drăghicescu

Apreciată de presa internațională ca o pianistă „elegantă și spectaculoasă“ (New York Times), demonstrând “…o suplete a artei acompaniamentului cu totul inedită” (Frettabladid, Islanda), pianista Angela Drăghicescu și-a stabilit rapid o reputație internațională ca unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România. Angajamente recente au inclus recitaluri pe scene prestigioase ale lumii – în Statele Unite ale Americii, unde este stabilită de 20 ani, precum la Carnegie Hall din New York, Kennedy Center (Washington, D.C.), Benaroya Hall (Seattle Symphony), dar și în Europa, la Concertgebouw din Amsterdam, Salle Gaveau din Paris, Rudolfinum din Praga, Filarmonica “George Enescu” din București, și Harpa, în Islanda.

A colaborat cu personalități ale lumii muzicale internaționale în recitaluri și masterclass-uri. Printre colaborările de excepție se numară cele cu violonistul Maxim Vengerov, cu concertmaestrul Filarmonicii din New York, Frank Huang, cu violonistul Liviu Prunaru, trompetistul Peter Bond (Metropolitan Opera Orchestra), cu Ahile Liarmankopoulos (Canadian Brass), cu fagotistul Keith Buncke (Chicago Symphony), cu violonceliștii David Requiro și Josephine Knight.

 Angela Drăghicescu participă în mod frecvent la numeroase festivaluri renumite de muzică  de cameră, printre care Aspen Music Festival (SUA), Verbiers (Elvetia), Academia de Arte Interlochen (SUA), Round Top Music Festival (SUA), Seattle Young Artist Artist (SUA), SiPiano (Elveția). Din vasta literatură camerală, a susţinut în recitaluri programe ce acoperă atât repertoriul clasic, cât şi creaţia modernă şi contemporană. Debutul său la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) a însemnat un recital cu  muzica compozitorului contemporan William Bolcom, câștigător al premiului Pulitzer și a două premii Gramm. S-a reîntors la Carnegie Hall în 2017,  pentru a prezenta premiera americană a Sonatinei pentru vioară și pian de Dinu Lipatti.

 Un pedagog pasionat, în prezent ocupă funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Puget Sound (Seattle) și este director artistic al Women Who Score, prima fundație muzicală din Statele Unite ale Americii care promovează muzica femeilor compozitoare, în colaborare cu Seattle Symphony.

Angela Drăghicescu și-a început studiile de pian la vârsta de 4 ani cu Marieta Leonte, absolvind mai târziu Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, la clasa Cristinei Georgescu. Printre profesorii cu care a lucrat s-au numărat Ada Ulubeanu, Josette Hirsu și Roxana Gheorghiu. În 2001 a obtinut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt, unde și-a obținut diplomele de absolvire și de masterat. În 2012 a obţinut titlul de Doctor în Muzică al Universității de Muzică Texas din Austin, specialitatea acompaniament și muzică de cameră, la clasa profesoarei Anne Epperson, pianista marelui violinist Jascha Heifetz.

Compozitorul DAN WELCHER

În 2012, Academia Americană de Arte și Litere i-a acordat lui Dan Welcher Premiul pentru muzică, aducând următorul argument: „intensă, dar și elegantă, muzica lui Dan Welcher își ia ascultătorii pe o cale surprinzătoare și, totuși, inevitabilă … fiecare lucrare din repertoriul său larg e scrisă cu cea mai puternică trăire muzicală”.

Ansamblul lucrărilor lui Dan Welcher conține peste 140 de creații, incluzând trei opere, șapte concerte, șase simfonii, plus literatură vocală, lucrări pentru pian și muzică de cameră.

Născut în 1948 la Rochester – New York, Dan Welcher este acum unul dintre cel mai des interpretați compozitori americani ai generației sale. Cariera sa este jalonată de numeroase premii oferite de instituții prestigioase; alături de Academia Americană de Arte și Litere, Fundația Guggenheim, Fundația Națională pentru Arte, Fundația Reader’s Digest / Lila Wallace, Fundația Rockefeller, Meet the Composer, Colony MacDowell, Fundația Camargo, Corporația Yaddo, Centrul Atlantic pentru Arte, Centrul American de Muzică și ASCAP. Din 1990 până în 1993, a fost „composer in residence” al Orchestrei Simfonice din Honolulu (Donald Johanos, director muzical).

Muzica lui orchestrală a fost interpretată de peste  șaizeci de orchestre, inclusiv BBC Symphony, Chicago Symphony, Boston Symphony, St. Louis, Atlanta Symphony, San Francisco Symphony și Dallas Symphony. Baletul său pentru două cvartete de coarde, Museon Polemos, a fost cântat în primă audiție de renumitul cvartet de coarde Miró și de cvartetul Shanghai, în 2012. Cea de-a șasea sa simfonie („Trei locuri în Est”), comandată de un consorțiu de conservatoare și școli de muzică, a avut premiera în toamna anului 2017.

Un vorbitor foarte căutat, cunoscut talentul său de a face muzica contemporană accesibilă ascultătorilor de astăzi, Welcher a găzduit un program săptămânal de radio numit „Knowing The Score” pe KMFA-FM din Austin în perioada 1999-2009. Acest program a câștigat premiul ASCAP-Deems Taylor pentru excelență în domeniul radio-muzică clasică. În prezent, Dan Welcher este gazda emisiunii săptămânale „Școala de muzică de la Butler”, la KMFA.

În calitatea sa de profesor de compoziție, Dan Welcher a fost distins cu premiul Lee Hage Jamail Regents al Universității de Muzică Butler (Universitatea din Texas, Austin), unde este și directorul Ansamblului de Muzică Nouă al Statelor Unite ale Americii.

RADOR – 22 octombrie