Handbal – România vrea la EURO după 24 ani

Naționala masculină de handbal a României va juca pe 24 octombrie, în deplasare, cu Portugalia, și pe 28 octombrie, la Cluj, împotriva campioanei mondiale en-titre, Franța. Așa cum a declarat selecționerul spaniol Manuel Montoya Fernandez, aflat la primele meciuri oficiale pe banca tehnică a echipei noastre, obiectivul este acela de a obține victoria în Portugalia și de a lupta până în ultima secundă pentru un succes cu cea mai puternică echipă a lumii, Franța.

”Portugalia acasă e foarte puternică, dar cred că putem lupta și obține victoria acolo. Chiar dacă portughezii au o echipă puternică, un campionat puternic și câțiva jucători în cele mai bune echipe din Europa… În ceea ce privește Franța, e foarte ușor de vorbit despre ea. E mereu în top, indiferent că e vorba de Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. E dificil, dar vom merge la Cluj să jucăm și să câștigăm. Când joci cu asemenea adversar trebuie să faci un meci perfect ca să învingi. Ideea e să menținem echipa în meci până la final. Trebuie să jucăm așa cum românii știu să o facă. Să avem răbdare și să luptăm”, a declarat Manuel Montoya.

Medaliat cu aur și bronz la Mondiale, alături de naționala masculină a Spaniei, dar și vicecampion al lumii cu Qatarul, Manuel Montoya Fernandez spune că nu are emoții la debutul pe banca tehnică a echipei noastre. ”E o responsabilitate mare, dar nu nu simt o stare de nervozitate. Am multe competiții în spate, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, cupe europene. E o responsabilitate, pentru că oamenii au încredere în mine și vreau să le întorc această încredere. Dar nu e o presiune suplimentară. Sunt un antrenor străin și toată lumea așteaptă succesul. E adevărat că e imposibil să faci prea multe lucruri cu doar trei antrenamente înaintea Portugaliei, dar nu am presiune. Sunt sigur că putem lucra și lupta pentru a ne atinge ținta. Adică să ne calificăm la Europene”, a mai spus ibericul.

România caută calificarea la Campionatul European după 24 de ani. Naționala țării noastre a mai participat de două ori la această competiție: în 1994, când a terminat pe locul 11, și în 1996, când s-a clasat pe 9. În actualele preliminarii, România face parte din grupa a 6-a, alături de Franța, Portugalia și Lituania. Lotul României pentru dubla cu Portugalia și Franța

Portari: Mihai Popescu (Saint Raphael), Tudor Stănescu (Steaua).
Extremă dreapta: Valentin Ghionea (Sporting CP), Gabriel Bujor (Dunărea Călăraşi).
Inter dreapta: Demis Grigoraş (Tatabanya), Marius Sadoveac (Poli Timişoara), Javier Humet (Steaua).
Pivoţi: Vlad Rotaru (CSM Bucureşti), Andras Szasz (Dinamo).
Centru: Alexandru Csepreghi (Minaur Baia Mare), Cristi Fenici (Poli Timişoara), Călin Căbuţ (Minaur Baia Mare).
Extremă stânga: Alin Roşu (Steaua), Chike Onyejekwe (CSM Bucureşti).
Ștefan Gavan – PR Manager Sports Net
Sinteză: Mariana Drăgoi