Gargamel, la 60 de ani

În urmă cu 60 de ani apărea prima poveste cu ştrumfi. Curând benzile desenate ale belgianului Peyo erau traduse în 25 de limbi. Există filme în care actorii secundari eclipsează personajul principal. Uneori şi personajele secundare din benzi desenate ajung în luminile rampei, în episoade speciale sau în aşa-numitele Spin-off. Şi ştrumfii şi-au început cariera ca actori secundari în urmă cu şase decenii. Pe 2 octombrie 1958, în seria de benzi desenate „Johan et Pirlouit „, revista belgiană „Spirou” publica povestea „Ştrumfii şi flautul fermecat”.

De la solniţă la o serie de succes

Au urmat alte trei episoade speciale care au sporit popularitatea piticilor albaştri. Chiar dacă publicul a cerut mai mult, creatorul simpaticelor personaje, Pierre Culliford alias Peyo, a crezut că este vorba doar despre un succes de scurtă durată. Curând avea să admită faptul că s-a înşelat. Ba chiar a renunţat la seria „Johan et Pirlouit” în favoarea ştrumfilor. „Dă-mi te rog un… ştrumf” i-ar fi spus Peyo unui prieten cu care lua masa. Se referea la solniţă, numai că nu-i venea în cap cuvântul. „Schtroumpf” a fost cuvântul inventat de Peyo, fără să vrea. Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai de succes serii de benzi desenate din lume.
Inamicul piticilor albaştri din pădurea fermecată este vrăjitorul Gargamel care vrea să producă aur şi ar avea nevoie de cel puţin un ştrumf. De fapt, ar prefera să-i distrugă pe toţi. Pentru succesul seriei, blândeţea şi bunătatea ştrumfilor au fost decisive. Ulterior, creatorul piticilor albaştri a început să contureze diverse personalităţi. Ştrumfii (în spațiul german ”Schlümpfe”) au ajuns să fie diferiţi fizic şi psihic unii de ceilalţi, de la ştrumfiţa uşor arogantă la ştrumful cel leneş sau înţeleptul Tata Ştrumf.

Locul 1 în clasamente

În 1975, odată cu transpunerea benzilor desenate în film – eveniment acompaniat de o campanie de publicitate uriaşă – ştrumfii au devenit cu adevărat faimoşi. La sfârşitul anilor 70, cântăreţul şi compozitorul olandez Vader Abraham lansa pe piaţă „Cântecul ştrumfilor” – piesă ajunsă pe primele locuri în numeroase clasamente muzicale.
În 1981, ştrumfii au cucerit şi consumatorii de programe de televiziune din SUA prin seria creată de studiourile Hanna-Barbera. Până în 1990 au fost produse peste 400 de episoade cu ştrumfi. Popularitatea piticilor albaştri nu s-a stins odată cu încheierea seriei de televiziune, fiindcă benzile desenate cu aceste personaje fictive au continuat să apară pe piaţă. Iar începând din 2011, ştrumfii sunt şi vedete în trei producţii cinematografice de mare succes. /ssirbu

www.dw.com – 24 octombrie