Casa de Producție TVR vă propune IN MEMORIAM Dina Cocea (27 noiembrie 1912 – 28 octombrie 2008) și vă invită să urmăriți un spectacol din Arhiva de Aur: Micii burghezi, de Maxim Gorki

Dina Cocea

Dina Cocea a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme. O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria colectivă.

Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama – Florica Mille, fiica lui Constantin Mille.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Tot la Paris a avut şi debutul în 1934. Deşi avea toate şansele să facă o carieră strălucită în teatru în Franța, Dina Cocea a vrut să se întoarcă în România.

În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, în filmul „La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia  „O noapte de pomină”.

Cariera în cinematografia românească a continuat cu „Neamul Şoimăreştilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare”.

Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă. Dina Cocea a devenit încă de la 30 de ani directorarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.

Fiind o femeie foarte frumoasă, Dina Cocea a fost curtată de bărbaţi importanţi ai vremii. Despre actriţă s-a spus că ar fi fost iubita baronului Manfred von Killinger, pe vremea când acesta a fost ambasadorul Germaniei în România. Se spune, de asemenea, că ar fi avut o legătură foarte discretă cu Gheorghe Gheorghiu Dej.

Dina Cocea a fost căsătorită de trei ori, însă marea iubire a actriţei a fost ultimul soţ, dirijorul Mihai Brediceanu. Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

 

Micii burghezi, de Maxim Gorki

Traducere:  Ema Beniuc

Producție din 1973

În distribuție:  Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia: Doina Levinta

Redactor: Ioana Prodan

Adaptarea și regia:  Sorana Coroamă Stanca

 

Program de difuzare:

TVR Internațional  vineri, 26 octombrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.00

TVR 3  duminică  28 octombrie, ora 20.00

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István