Republica Moldova, criză demografică profundă

Populaţia Republicii Moldova a scăzut, în ultimii ani, cu un milion şi jumătate de oameni, astfel că ţara se află într-o criză demografică profundă. Printre principalele cauze ale depopulării sunt: emigrarea, numărul mic de nou-născuţi, bolile cardiovasculare şi cele oncologice. Subiectul a fost discutat la o conferinţă naţională organizată la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.
Reporter: Cristina Popuşoi, Radio Chşinău – În ultimele două decenii, Republica Moldova se confruntă cu un declin demografic. Fertilitatea scăzută, migraţia externă şi de lungă durată, numărul mare de decese din cauza îmbolnăvirilor sunt doar câţiva dintre factorii care afectează demografia Republicii Moldova. Sociologul Olga Găgăuz, vicedirector la Institutul Naţional de Cercetări Economice, atenţionează că populaţia va continua să emigreze din Republica Moldova.
Olga Găgăuz: În Republica Moldova în continuare se menţine un nivel înalt al mortalităţii, în special mortalitatea înaltă a populaţiei în vârsta aptă de muncă, a populaţiei tinere. Avem şi un fenomen cunoscut, emigraţia în masă. Până când există acest decalaj, nivelul de trai între Republica Moldova şi alte ţări din Europa, putem să aşteptăm că intensitatea înaltă a migraţiei se va menţine.
Reporter: Prognozele specialiştilor nu sunt optimiste. Declinul demografic va continua, iar politicile, dacă vor fi implementate corect, ar putea da primele rezultate abia peste 30 de ani. În prezent, populaţia rezidentă constituie circa 2.789.000 de locuitori. Către anul 2035, numărul populaţiei poate să se micşoreze până la 2.085.000 de locuitori, conform prognozelor Centrului de Cercetări Demografice./csimion/atataru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 octombrie)