Cântăreaţa irlandeză Sinead O’Connor s-a convertit la islam: „Numele meu este Shuhada Davitt”

Nu se mai numeşte Sinead O’Connor, ci Shuhada ‘ Davitt. Cântareaţa irlandeză, faimoasă pentru hit-ul „Nothing Compares 2U”, s-a convertit la islam, aşa cum a făcut cu mulţi ani în urmă şi cantautorul britanic Cat Stevens, care în 1995 a devenit Yusif Islam. Deja anul trecut Sinead O’Connor îşi schimbase numele în Magda Davitt, declarând că vrea să se „elibereze din robia numelor patriarhale” şi de „blestemelor părinţilor”. Artista în vârstă de 51 de ani a făcut anunţul convertirii sale pe Twitter, explicând că această alegere „este rezultatul natural al oricărui parcurs teologic”, deoarece „toate textele sacre duc la islam, ceea ce face ca toate celelalte scripturi să fie de prisos”.
Poza sa de profil a fost schimbată cu o imagine în care apare simbolul Nike şi inscripţia „Poarta un hijab. Fă-o.” E însăşi poartă vălul într-o fotografie în care se defineşte „foarte fericită”, în timp ce într-o postare anterioară spune că primul hijab i-a fost dăruit de cea mai bună prietenă, Elaine. „Când l-am purtat, am simţit frisoane în tot corpul” a spus cântăreaţa adăugând: „Sunt o vrăjitoare bătrână şi urâtă. Dar sunt o bătrână vrăjitoare foarte, foarte fericită”.
Cântăreaţa a fost mereu atrasă de religie, cu care a avut însă şi o relaţie conflictuală. Catolică, în primul său album care a fost un succes instantaneu, ”The lyon and The Cobra”, O’Connor a înregistrat şi piesa, „Never get old”, în care artista irlandeză Enya citeşte în gaelică câţiva psalmi din Biblie. Consacrarea sa ca star internaţional a sosit odată cu cel de-al doilea album muzical, ”I do not want what I haven’t got” din care făcea parte şi piesa ”Nothing Compares 2U”, cântec scris de Prince pentru ”The family”, care în versiunea originală trecuse aproape neobservat, în timp ce interpretat de O’Connor a devenit un hit.
Aceasta e cea de-a doua convertire a lui Sinead O’Connor care în 1999 a fost hirotonită preoteasă a bisericii ortodoxe catolice irlandeze apostolice, grupare care nu a fost recunoscută niciodată de Vatican. Artista criticat aspru biserica catolică din cauza scandalurilor de pedofilie care au explodat în Irlanda. În timpul unui spectacol la ‘Saturday Night Live’, în 1992, în timp ce interpreta piesa ”War” a lui Bob Marley, cântăreaţa a rupt o fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea exact în momentul în care a ajuns la versetul ”fight the real enemy” (luptă împotriva adevăratului duşman). Un gest pentru care mai târziu şi-a cerut scuze în public, cu toate că nu negat niciodată criticile la adresa Vaticanului, pe care l-a definit o dată, într-un articol, „un cuib de draci”.
În ultimii ani s-a vorbit mult despre tulburările mintale şi încercările de sinucidere ale artistei irlandeze, recunoscute chiar de ea însăşi în postările de pe reţelele sociale. În 2015 a scris pe Facebook că a luat o supradoză de pastile într-un hotel din Irlanda, unde a fost apoi salvată şi transportată la spital. Tot în acelaşi an a anunţat că a cerut o diagnosticare a stării sale mentale. În august 2017 a lansat un apel lung şi disperat în care a vorbit despre instinctele sale sinucigaşe, explicând că persoanele care suferă de boli psihice sunt cele mai vulnerabile.

www.lastampa.it

Articol de Alfonso Bianchi
Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel