Care sunt criteriile care atestă un vin de calitate

Vinurile vândute de comercianţii neautorizaţi ar trebui evitate – atrag atenţia experţii. Corespondentul nostru a stat de vorbă cu un specialist şi a aflat care sunt primele semne pe care trebuie să le avem în vedere pentru a alege un vin bun.

Reporter: Adrian Lungu – Consumatorii au la dispoziţie metode simple şi eficiente pentru a se feri de vinul contrafăcut – spune inginerul Ioan Oprea.

Ioan Oprea: Primul criteriu pentru a aprecia calitatea unui vin în magazine, de regulă, este preţul. Cu cât preţul produsului respectiv este mai ridicat, cu atât există certitudinea că produsul respectiv este un produs de calitate. Pentru vinurile îmbuteliate din categoria „vinuri cu denumire de origine controlată” există practic un însemn care se cheamă hologramă. Ea se aplică pe gâtul sticlei. Prezenţa acestei holograme indică faptul că vinul respectiv este autentic din punctul de vedere al soiului şi, într-adevăr, este la calitatea precizată pe etichetă.

Reporter: Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu cumpere vin de la colţul străzii, de la comercianţi pe care nu îi cunosc şi nu au certitudinea că produsul cumpărat este sigur pentru consum./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 octombrie