THE NEW YORK TIMES: Un înalt oficial UE se teme că președinția UE depășește capacitatea României

Comisarul european al justiției și-a exprimat vineri temerea că România se va chinui să gestioneze președinția UE anul viitor, în condițiile în care este trasă în jos de probleme interne, îndeosebi de corupție.

România va prelua în ianuarie de la Austria, pentru șase luni, președinția UE, care stabilește prioritățile Uniunii. Dar însuși sistemul judiciar al țării se află de multă vreme sub monitorizarea specială a UE din cauza corupției feroce.

Comisarul justiției, Vera Jourova, a declarat vineri că „independența sistemului judiciar al României și capacitatea lui de a lupta eficient cu corupția sunt de o importanță primordială pentru noi.”

Ea a remarcat că gestionarea președinției UE „este o disciplină foarte pretențioasă” și că în România „situația din justiție și procuratură este factorul de complicare, cu privire la care am îngrijorări.”

Este ieșit din comun ca demnitarii UE să-și exprime public dubii cu privire la o președinție viitoare.

Guvernul de stânga al României a început o restructurare judiciară contestată de când a venit la putere, în 2016, declanșând proteste și critici din partea UE, a SUA și a altor entități, care au afirmat că ea va anula eforturile de luptă împotriva corupției la nivel înalt.

Ministrul român al justiției a cerut săptămâna aceasta revocarea procurorului general Augustin Lazăr, acuzându-l într-un raport de 20 de pagini că și-a depășit autoritatea. Manevra a provocat temeri că guvernul român caută să exercite mai mult control asupra justiției. Lazăr este un susținător al luptei contra corupției guvernamentale.

https://www.nytimes.com/aponline/2018/10/26/world/europe/ap-eu-europe-romania.html

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA), 26 octombrie 2018 (AP)