Politicile de sănătate publică în atenţia instituţiilor de învăţământ

Agenția Universitară a Francofoniei organizează, în perioada 6-7 noiembrie 2018, în parteneriat cu Polul ”Sănătate” al Universității libere din Bruxelles (ULB), colocviul său anual pe tema: «Contribuția instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din spațiul francofon la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor de sănătate publică ».

Începând cu anul 2012, AUF a mobilizat în fiecare an experți internaționali pentru a reflecta asupra unei tematici de actualitate și asupra rolului pe care spațiul universitar francofon îl poate avea în acest demers.

Grație rețelei sale formată din aproximativ 900 de instituții academice și de cercetare, printre care un număr important de facultăți de medicină, de școli de sănătate publică și de rețele instituționale în domeniul sănătății localizate în întreaga lume, AUF poate contribui la găsirea unor soluții în fața provocărilor de astăzi și poate reflecta asupra sistemelelor de sănătate publică de mâine, în contextul diversității.

Pe parcursul celor două zile, prin intermediul dezbaterilor dintre reprezentanții ministerelor, cadrele didactice și cercetătorii din cadrul universităților, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentanții școlilor superioare de sănătate publică și practicienii din domeniul sănătății publice, acest simpozion va contribui la o mai bună înțelegere și reflecție asupra practicilor existente și asupra nevoilor de sănătate publică din țările francofone. Vor fi supuse dezbaterii, de asemenea, noile competențe necesare și așteptările factorilor de decizie din domeniul sănătății publice. Se vor defini contextul actual și perspectivele de acțiune ale universităților din domeniu, în ceea ce privește transformările necesare la nivelul sistemelor de sănătate din spațiul francofon.

La finalul dezbaterilor, vor fi identificate noi direcții de acțiune pentru punerea în practică a proiectelor propuse, în parteneriat cu toți actorii implicați pe parcursul celor două zile.

Sinteză: Mariana Drăgoi