E greu să primești o a doua șansă, dar e foarte ușor să o oferi!

Un adolescent de 15 ani, cu chip frumos și privire inteligentă, ușor tristă, ne dă voie să îi aflăm istoria: la 9 ani vine la SOS Satul Copiilor Hemeiuș, întâmpinat cu multă prietenie și voie bună de toată lumea. Începe aventura alături de noua sa familie. Nu e ușor, dar mereu îl ajută optimismul său și dorința de a izbuti. E încurajat de prezenta surorilor, de mama SOS și de băieții alături de care își poate deschide sufletul. De unii dintre ei îl leagă chiar și o pasiune: fotbalul. Aflat între bucuria de a fi alături de surorile sale, la SOS, şi dorul de familia de asistenţi maternali, Ionuţ oscilează între responsabilitate şi răzvrătire, pierzând astfel teren în parcursul său şcolar.

Pare că totul începe să prindă contur, atunci când, ajutat de mama SOS, care păstrează legătura cu familia de asistenți maternali, îşi dă o nouă şansă, într-un nou proiect, cel al unui nou colectiv de colegi, cadre didactice, practic al unei şcoli din Bacău. Aici, un nou început îi va permite să-şi valorifice întregul potenţial! E șansa pe care şi-o oferă să devină mai bun și nu vrea să dezamăgească. Plin de curaj, îmbrățișează schimbarea și deschide o nouă ușă.

Primele zile ale clasei a VI-a nu sunt ușoare. Își dă seama că matematica este un obstacol, simte teamă, neliniște și dorință de renunțare. Și totuși… prietenia și bunătatea înving. Diriginta și colegii îl ajută, îi stau alături, îl țin alături de ei, insuflându-i încredere în forţele proprii şi curaj pe drumul spre o viață mai bună. La finele clasei a VI-a, fotbalul și ambiția de a reuși la școală îl aduc alături de premianții clasei lui. Înțelege că schimbarea, chiar şi atunci cand totul pare a fi împotriva lui, este despre ceea ce este mai puternic în propriul sine şi îl ajută să meargă mai departe, despre construirea unei ancore ce mai târziu îl va stabiliza pe un curs de apă nu întotdeauna liniștit.

Cel mai greu pentru mine a fost să fac față materiei la matematică. Doamna dirigintă și colegii au crezut în mine că pot, m-au ajutat și iată că am reușit.” povestește Ionuț.

Ionuţ este un adolescent frumos, plin de speranță și planuri de viitor, de care suntem cu toţii mândri.

Da, Ionuț! Ai reușit! Ai reușit pentru tine, dar și pentru ceilalți copii de vârsta ta care, uneori neîncrezători  și fără curaj, se gândesc să renunțe!

Astfel, fiind mereu alături de copii, mamele SOS, echipa de psihopedagogi, împreună cu prietenii din familia SOS Satul Copiilor Hemeiuș, sunt pregătiţi pentru a-i învăţa pe aceștia să îşi ofere mereu un nou început.

E greu să primești o a doua șansă, dar e foarte ușor să o oferi!

­Ionuț a intrat sub ocrotirea SOS Satele Copiilor, în SOS Satul Copiilor Hemeiuș, în 2012. A fost transferat acum 2 ani la o școală din Bacău. Copil cu potențial, ambițios și pasionat de sport, înțelege că schimbarea  la o nouă școală va fi o provocare ce merită încercată. Mama SOS îl sprijină în permanență și e gata să îi ofere o șansă pentru un mâine mai bun.

SOS Satele Copiilor România lansează proiectul „Servicii diversificate şi adaptate nevoilor copiilor din judeţul Bacău”. Acesta va fi implementat până în septembrie 2019, având ca scop îmbunătățirea calității serviciilor de asistență socială pe care organizația le oferă în județul Bacău. Concret, organizația vine cu următoarele schimbări:

  • familiile SOS se vor muta în comunitatea municipiului Bacău asigurând famiiilor sociale apartamente complet utilate, într-o zonă cu acces facil la servicii de calitate;
  • proiectul de întărire a familiei (SOS Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii) va fi extins de la nivelul a șase comunităţi rurale la cel puţin jumătate din comunităţile din judeţ, cu un accent deosebit asupra familiilor cu un risc crescut de separare.