2018. november 1

90 éves a Román Rádió

November 1-én fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte a Román Rádió, noha az első próbaadást 1926 márciusában sugározta a bukaresti Elektrotechnikai Intézetben felállított kísérleti adóról, rendszeresen 1928. november 1-től lehetett hallani műsorait.A Román Rádiónak jelenleg hét tematikus csatornája van, mig regionális stúdióiban három magyar nyelvű szerkesztősége. Klaus Iohannis államelnök a román kulturális érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a Román Rádiót a román kulturális, erkölcsi és állampolgári értékek népszerűsítése és támogatása terén nyújtott jelentős hozzájárulásért. Az évfordulós ünnep alkalmából Georgică Severin, a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatója kihangsúlyozta: A román közszolgálati rádió jövője az új technológiákhoz való igazodástól függ. „Napjainkban az internet olyan hirforrás, melynek viszonyitási tényezőként kell szolgálnia valamennyi média számára. A rohanó világban az emberek a hireket főleg telefonon, interneten és online hallgatják és ehhez kell alkalmazkodnunk nekünk is”, fűzte hozzá Georgică Severin. A Román Rádiót születésnapja alkalmából számos személyiség és pártvezető is köszöntette, köztük Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök, aki úgy értékelte, hogy a közszolgálati rádió mindig jelen volt a románok életében és követekezetesen tájékoztatott a fontos eseményekről, mig Kelemen Hunor RMDSZ-elnök köszöntő üzenetében úgy fogalmazott, hogy 90 éven át a Román Rádió a leghatékonyabb és a megmegbizhatóbb tömegtájékoztatási eszköz volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Viorica Dăncilă miniszterelnök megtekintette az INDAGRA nemzetközi vásárt

Petre Daea mezőgazdasági miniszter kisértében, Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön megtekintette az INDAGRA- Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítást. A kormányfő a mezőgazdasági miniszterrel megvitatta a román termelők támogatását segitő konkrét megoldásokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Hivatalos látogatást tesz Romániában Alain Berset, a Svájci Államszövetség elnöke

Hivatalos bukaresti látogatása során, Klaus Iohannis állemelnök a Cotroceni Palotában fogadta, csütörtökön, Alain Berset-et, a Svájci Államszövetség elnökét. A két magas rangú tisztségviselő elemezte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését és a fontosabb európai jellegű témákat, az EU Tanácsa elnökségének Románia általi átvételének perspektivájában. A megbeszélések fontos témája volt a Svájcban élő mintegy 30 ezer román állampolgár helyzete. A találkozó után tartott közös sajtóértekezleten a svájci államfő kijelentette, hogy 2019 májusa után semmilyen megkülönböztetést nem alkalmaznak a svájci munkaerőpiacon a román állampolgárokkal szemben. Mint hozzáfűzte, Svájc támogatja Románia felvételét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetbe (EBESZ).(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Az utóbbi négy évben több mint 200 ezer román fiatal vett részt az Erasmus+ program révén finanszirozott projektekben

Az utóbbi négy évben több mint 200 ezer román fiatal vett részt az Erasmus+ program révén finanszirozott mintegy 4.000 projektben, amelyet 320 millió euró értékű költségvetésből finansziroztak „A tapasztalatcsere szempontjából az egyetemisták által kedvelt országok között szerepel Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország és Spanyolország”, nyilatkozta Calotă Monica, az Oktatást és Szakmai Képzést segitő Közösségi Programok Országos Ügynökségének igazgatója.Az Erasmus-programokra a jövő évre az Európai Unió több mint 84 millió eurót különitett el, melynek csaknem felét egyetemi oktatásra forditják, az Európai Bizottság legutóbbi kezdeményezéséhez hiven. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.01)
Rozália Gănciulescu/rganciu