Culese din Balkani

Lumeee, lume,

după 3 zile de încălzire cu povești despre Balcani spuse la firul ierbii de invitați din Balcani, de specialiști în Balcani și de alți oameni pasionați de Balcani, astăzi, 1 noiembrie, deschidem oficial cea de-a patra ediție a Festivalului internațional de film documentar antropologic Culese din Balkani, care are loc la Cinema Muzeul Țăranului.

Peste 40 de filme documentare, multe premiere, filme din România, filme din și despre Serbia, Kosovo, Bulgaria, Grecia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia, Croația, Slovenia. Râdem și plângem împreună, ne punem întrebări și căutăm răspunsuri.

Filmele încep la ora 17.15, iar deschiderea oficială a festivalului are loc la ora 8 seara fix cu documentarul Nunta anului, realizat de József Bán în Ţara Oaşului, locul care se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate doar pentru câteva săptămâni. Ei se mută în vilele de lux de acasă, aflate în construcţie şi creştere continuă, se întâlnesc cu vecinii, sărbătoresc. În această perioadă, în fiecare sat, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți, toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. În timp ce urmărim evenimentele, localnicii evocă istoricul emigrărilor din anii ’90, când au plecat din România pentru o viaţă mai bună în străinătate.

Duminică, încheiem festivalul cu Timebox, proaspătul documentar al Norei Iuga tocmai întors cu premiul pentru cel mai bun film de la Jihlava International Documentary Film Festival, un film care s-a vrut inițial a fi un portret despre tatăl ei, folosindu-se de arhiva lui, ca un eseu care susţine omagiul pe care i-l aduce prin poveste. Însă decizia bruscă a autorităţilor din cadrul Primăriei Iaşi de a-l scoate din casă şi de a-l muta cu tot cu considerabila lui arhivă de filme în spaţii nelocuibile, a forţat-o să vadă realitatea altfel, iar filmul are o turnură neaşteptată.

Pe lângă filme, vă invităm și la evenimentele speciale din festival care au loc la Clubul Țăranului: o seară dedicată Turciei, concerte live cu Taraful Bucureștilor, Taraful Manyo din Ucraina, Torsan/Bălan, ateliere pentru cei mici și un eveniment in memoriam Marius Caraman, fost fotograf și cameraman al Muzeului Țăranului.

Intrarea este liberă precum pasărea cerului, în limita locurilor disponibile.

Organizatori: Muzeul Național al Țăranului Român | Clubul Țăranului
Partener instituțional: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Fondat de Cooperativa urbană

Parteneri-prieteni: KineDok – One World Romania | Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară) | Dokufest | Balkans Beyond Borders | Aristoteles Workshop Association | DAFilms – DocAlliance

Departamentul de Filologie rusă și slavă | Master Studii Vizuale și Societate – SNSPA | Specializare în antropologie | Universitatea București, Hotel Cismigiu

Parteneri media MȚR: TANANANA, Radio România Cultural, Radio România, Radio Romania Actualități, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI Romania, TVR, Dilema veche, Historia, Decât o Revistă, Revista Iocan, Igloo media, Revista Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, ordineazilei.ro, Modernism Punct Ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, COOPerativa Tradițională, iqool.ro, gratuitor.ro, Financiarul.ro, News24.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV, CineGhid, inFestival.ro