2018. november 2

Viorica Dăncilă és Benjamin Netanyahu megállapodott az üzleti kapcsolatokat előmozditó gazdasági fórum megszervezésében

Viorica Dăncilă román és Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő megállapodott abban, hogy a román-izraeli együttes kormányülést megelőzően gazdasági fórumot szerveznek az üzleti kapcsolatok erősitése érdekében.Viorica Dăncilă az izraeli kormányfővel pénteken találkozott, Várnán, a román-bolgár-szerb-görög magas szintű négyes csúcstalálkozó előtt. A csúcstalálkozót követő sajtóértekezleten a román miniszterelnök elmondta, hogy a négy ország számára a várnai esemény jó alkalom volt a szállitási infrastruktúrális és az energetikai projektek folytatására, illetve a jelenlegi kihivások megoldására. Viorica Dăncilă egyben ismertette Románia prioritásait az EU Tanácsa elnökségének betöltése alatt. Benjamin Netanyahu üdvözölte e négyes találkozó megszervezésének elképzelését, kihangsúlyozva, hogy ez a legjobb módszer a regionális problémák megoldására. Ugyanakkor köszönetet mondott a három kormányfőnek, valamint a szerb államfőnek együttérzésük kifejezésért a nemrégi pittsburghi merénylet kapcsán, melynek következtében 11 személy életét veszitette.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Az Otopeni és Băneasa repülőterek szakszervezetei sztrájkkal fenyegetnek

Az Otopeni és Băneasa repülőterek szakszervezetei sztrájkkal fenyegetnek, amennyiben az új vezetőség nem irja alá az egy hónappal ezelőtt tisztéségből távozott vezérigazgatóval megtárgyalt új kollektiv munkaszerződeseket.A kialakult helyzetet a Bukaresti Repülőterek Társaságának igazgatótanácsa pénteki ülésen elemzi. A román rádió tudósitója szerint a Metrorex Társaság is tárgyalásokat folytat az új kollektiv munkaszerződés megkötéséért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

A bukaresti hatóságok mostanig nem nyújtottak be egyetlen, európai finanszirozásba részesülő nagyprojektet sem

Corina Creţu regionális politikáért felelős euópai biztos ismételten elmondta, hogy a román hatóságok a bukaresti M6 metrovonal kivételével mostanig nem nyújtottak be egyetlen nagyprojektet sem, hogy finanszirozásokba részesüljenek az Európai Bizottség részéről.Románia jóval túlhaladta azokat az időpontokat, amelyeket vállalt a regionális korházak, a Piteşti-Nagyszeben, Marosvásárhely-Jászváros, Craiova-Piteşti, valamint a brăilai hid és a bukaresti kerülőút megépitésére vonatkozó projektek benyújtására.Másrészt, Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos kijelentette, hogy az Európai Bizottság által Románia rendelkezésére bocsátott alapok egy regionális korház megépitési költségeinek mindössze a 10%-át fedezi és a többit a román államnak kell állnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

A kormánykoalició vezetői megbeszélésre ülnek össze

A kormánykoalició vezetői a péntek délutánra tervezett találkozón megvitatják az idei költségvetési kiigazitást, a Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap (FSDI) helyzetét és a 2019-es költségvetés tervezetét. A koalició ülésén részt vett Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Drágul a kenyér

A villamosenergia, a földgáz, az alapanyagok és a munkaerő drágulása miatt már novemberben növekszik néhány százalékkal a kenyér ára, közölte a ROMPAN malom- és pékipari munkáltatói szövetség. „Ha a cigeratta megdrágult, nem kell drágitanunk nekünk is a kenyeret? A búza tonnánkénti ára jelenleg 850 lej, a tavaly még csak 650 lej volt…és 25%-al drágul a villany és a földgáz is…” sorolta az adatokat Aurel Popescu, a ROMPAN elnöke. Másrészt, a szövetség kétségbe vonta Petre Daea mezőgazdasági miniszter bejelentését, miszerint az idei búzatermés meghaladta a tízmillió tonnát, bár elismeri, hogy bizonyosan több termett, mint amennyire az országnak szüksége van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.02)

Rozália Gănciulescu/RADOR