Se anunţă scumpiri la alimente în următoarea perioadă

Se anunţă scumpiri la alimente în următoarea perioadă. Preţul pâinii se va majora cu câteva procente, din cauza creşterii tarifelor la utilităţi şi a costurilor cu materia primă şi forţa de muncă – anunţă producătorii din industria de morărit şi panificaţie. Şi reprezentanţii industriei cărnii spun că, din cauza pestei porcine africane, preţul la raft ar putea fi mai mare.

Reporter: Florentina Varga – Industria românească procesatoare de carne nu a fost dependentă de piaţa internă – susţin producătorii români care spun că exporturile ar putea fi puse în pericol, în cazul extinderii focarelor de pestă porcină africană.

Radu Timiş, preşedinte Asociaţia Română a Cărnii: Nevoia de carne tranşată, inclusiv pentru procesare, dar şi pentru magazine, nu este acoperită şi din cauza asta exporturile sunt foarte mari. Deci ca să revin la întrebarea dumneavoastră, dacă suntem afectaţi: nu suntem afectaţi, dar putem fi afectaţi pe viitor, în sensul că dacă focarele se vor înmulţi, este posibil ca zona roşie să se mărească şi să ajungem, la un moment dat, să nu mai putem exporta şi să fim consideraţi un factor de risc pentru Europa, şi tirurile din România să nu mai ajungă în Europa. Piaţa locală va suferi foarte mult în luna decembrie. Vor lipsi la un milion de porci. Nu pot să spun că o criză foarte mare, problema este doar preţul care va fi plătit.

Reporter: Pe de altă parte, şi reprezentanţii industriei de morărit au anunţat scumpiri la pâine, cu câteva procente, din cauza majorării tarifelor la utilităţi.

Aurel Popescu, preşedinte Rompan: Am primit notificări de la furnizorii de gaze şi energie că scumpesc cu 25%.

Reporter: Şi se va reflecta şi în preţul final?

Aurel Popescu: Ce părere aveţi? Dacă ţigarea s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? În momentul de faţă, preţul pâinii e de la 60 de bani, la un leu treizeci. Dacă fiecare îşi pune câte 20 de bani, va fi de la 80 de bani, la un leu cincizeci bucata de 300 de grame./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 noiembrie