2018. november 5

 Kizárták a PSD-ből Adrian Ţuţuianut és Marian Neacşut

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Végrehajtó Bizottságának hétfői döntése értelmében kizárták a pártból Adrian Ţuţuianu alelnököt és Marian Neacşu főtitkárt.Ţuţuianu és Neacşu szerint „egzekucióról van szó; ha a párton belüli problémákról beszélsz nem jelenti azt, hogy politikai alakulatod ellen fordulsz”. Ugyanakkor közölték, hogy megfellebbezik e döntést a PSD illetékes fórumain, nevezetesen az Etikai Bizottságnál és a párt Kongresszusán. A párt státusza szerint a Végrehajtó Bizottság javalatokat terjeszthet elő, mig a pártból való kizárásról a Kongresszus dönt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

A liberálisok bizalmatlansági inditványt készülnek benyújtani a Dăncilă-kormány ellen

A liberálisok bizalmatlansági inditványt készülnek benyújtani a jelenlegi parlamenti ülésszak alatt a Viorica Dăncilă vezette kormány ellen, közölte Ludovic Orban, liberális elnök, aki meggyőződésének adott hangot, hogy a PSD döntése után, több kormánypárti képviselő fogja támogatni az inditványt. Orban azt is bejelentette, hogy a PNL szenátusi frakciójának vezetője, Iulian Dunitru lemondott tisztségéből, hogy minden rejét a párt tevékenységére összpontositsa. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Viorica Dăncilă részt vett Románia ománi nagykövetségének megnyitásán

Viorica Dăncilă miniszterlnök hétfőn részt vett az Ománi Szultánság romániai nagykövetségének megnyitó ünnepségén. A bukaresti kormány közleménye szerint, e hivatalos látogatás kettős fontossággal bir a kétoldalú kapcsolatokban: egyrészt, az Arab-félsziget délkeleti részén elterülő országban megnyitották az első román diplomáciai képviseletet, mig másrészt ez volt az első kormányfői találkozó a diplomáciai kapcsolatok 1974. május 1-én történt felvétele óta.A felek a bilaterális párbeszéd megerősitését szorgalmazták, úgy politikia, mind gazdasági téren. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Börtönkorházban halt meg Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnok

A rahovai börtönkórházban hétfőn, 93 éves korában elhúnyt Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnok, akit 2016 februárjában emberiesség elleni bűnökért ítélt el 20 éves szabadságvesztésre a román legfelsőbb bíróság. Vişinescu 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtönt vezette. A vádirat szerint irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly – haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Az energiafogyasztás 2%-al lehet nagyobb a télen

Az energiaügyi minisztérium szakemberei szerint az energiafogyasztás 2%-al lehet nagyobb a télen az elmúlt évhez képest. A szakemberek véleményét figyelembe vették az idei téli program összeállitásánál, nyilatkozta Doru Vişan energiaügyi államtitkár, aki megjegyezte, hogy a „földgázkészlet fedezi az ország téli gázszükségletét, azonban kisebb problémák vannak a szénkészlettel”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Rozália Gănciulescu