În luna octombrie întâlnești la tot pasul dovlecii de un portocaliu intens. În timp ce în SUA copiii umblă costumați în dovleci cu multe zile înainte de Halloween, în Germania această sărbătoare nu este așa de răspândită. Mulți o consideră pur comercială, arată rezultatele unui studiu reprezentativ. Așa și este, dar ceea ce se știe mai puțin e că Halloween are de fapt rădăcini creștine.
Multor germani le plac dovlecii. Cel mai căutat soi este dovleacul Hokkaido, originar din Japonia. Acest dovleac nu numai că e foarte gustos și hrănitor, dar este și ușor de preparat, deoarece nu mai trebuie curățat. Coaja este și ea comestibilă.
În timp ce în Statele Unite dovleacul se mănâncă mai ales la desert sub formă de plăcintă (pumpkin pie), fiind nelipsit la sărbătoarea tradițională de Thanksgiving, în Germania cel mai îndrăgit fel de mâncare din dovleac e supa cremoasă. Aceasta poate fi servită foarte aspectuos chiar în coaja dovleacului.
Semințele de dovleac sunt foarte gustoase, hrănitoare și pot fi folosite la numeroase preparate și cu ocazii diferite: în supa de dovleac, în salate, cu sare sub formă de snack, în pâine sau chifle… și la meciurile de fotbal. Foarte sănătos este și uleiul obținut din semințe de dovleac.
Dovleacul Hokkaido este nu doar bun la gust, ci şi la sculptat. În dovleacul golit de conținut și sculptat se poate pune și o lumânare şi obţineţi astfel un obiect decorativ specific de toamnă.
În Germania, abia din anii ´90 se serbează Halloween-ul. În magazine se pun în vânzare costume și măști înfricoșătoare, dar și alte obiecte pentru amenajarea locuinței, care fac trimitere la această sărbătoare „de import”. Multe localuri oferă petreceri de Halloween, care durează de cele mai multe ori până în orele dimineții.
Însă imigranții irlandezi sunt cei care au adus în secolul XIX sărbătoarea Halloween în SUA. Legenda spune că denumirea „jack-o’-lantern” (dovleacul luminos) provine de la un bărbat pe nume Jack, care printr-un șiretlic a scăpat de iad, fără a putea ajunge totuși în rai. Sufletul său bântuie de atunci prin lume. Irlandezii se apărau de spiritele rătăcitoare cu lumânări aprinse în napi scobiți în interior.
În 2017 a fost expus, cu puțin timp înainte de Halloween, un dovleac de dimensiuni uriașe la grădina botanică din New York. Dovleacul, cultivat în statul Washington, promitea să fie cel mai mare din lume, având o greutate de 1071,8 kilograme. (www.dw.com – 4 noiembrie)/ssirbu/rcostea

RADOR (5 noiembrie)