Liderii PSD sunt reuniţi la această oră într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. Pe agenda discuţiilor se află propuneri pentru conducerile ASF şi CNA, dar şi problema sancţionării unor lideri care au avut poziţii critice la adresa conducerii social-democrate. Înaintea şedinţei, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a făcut apariţia într-o ipostază inedită. Detalii ne oferă acum în direct reporterul nostru Cătălin Purcaru. Bună ziua Cătălin. Te ascultăm.
Reporter: Bună ziua. Oficial, este o şedinţă în care se vor stabili propunerile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, fără să existe subiectul remanierii guvernului. Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, trebuie să prezinte evaluarea activităţii miniştrilor, însă prim-ministrul nu participă la şedinţă, deoarece este plecat într-o delegaţie oficială în Sultanatul Oman şi în Qatar. Cel mai probabil, subiectul remanierii va fi într-o nouă reuniune a Comitetul Executiv Naţional, care ar putea avea loc la sfârşitul săptămânii. Se anunţă însă o şedinţă tensionată, deoarece vor fi discutate posibile sancţiuni sau chiar excluderi din partid ale unor social-democraţi care în ultima perioadă au criticat conducerea PSD, cum este cazul înregistrărilor apărute în spaţiul public în care apare vicepreşedintele partidului Adrian Ţuţuianu. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ferm astăzi, declarând că va fi o şedinţă neplăcută, dar necesară. Inedit a fost modul în care liderul social-democrat a venit la Comitetul Executiv Naţional al PSD, cu două valize al căror conţinut l-a prezentat presei. Să îl ascultăm pe Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea: Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici, proaspete, le lăsăm aici. A doua valiză… După cum probabil ştiţi, eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care încă n-au ajuns la DNA şi haideţi să vedem ce e aici: dosarul 01 – achiziţia frauduloasă a imobilului Raiffeisen; dosarul 02 – retrocedări către Forumul Democrat German ale bunurilor grupului etnic german; dosarul numărul 03 – promovarea procurorilor care i-au închis dosarele; dosarul 04 – declaraţii mincinoase despre banii încasaţi din chirie; dosarul 05 – închirierea căminului de bătrâni de la Forumul Democrat German; dosarul 06 – presiuni asupra unui judecător de la Curtea Constituţională. Hopaaa, mai avem nişte stickuri care încă n-au ajuns la DNA.
Reporter: În ultimele zile, unii lideri social-democraţi din organizaţiile locale au cerut ca situaţia să fie clarificată în cazul celor care au criticat conducerea PSD, în timp ce alţi social-democraţi au făcut apel la calm şi unitate, precizând că eventualele excluderi ar putea aduce la demisia din partid a unui grup de parlamentari, ceea ce ar afecta funcţionarea majorităţii în parlament. Vicepreşedintele PSD Dumitru Buzatu a afirmat că nu va vota pentru eventualele excluderi din partid.
Dumitru Buzatu: Nu ştiu dacă va fi vorba de excluderi, deocamdată motivul pentru care a fost convocat CEX-ul a fost… Eu sper ca cei care sunt prezenţi astăzi să nu se lase pradă unor impulsuri personale sau zvonisticii care caracterizează viaţa noastră politică şi să îşi vadă de treabă, hotărând /lucrurile/ care sunt proprii acestui organism de decizie.
Reporter: Rămâne de văzut care vor fi deciziile luate astăzi în Comitetul Executiv Naţional al PSD./roprea/gioan

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 noiembrie)