2018. október 7

Elfogadták a Jászvásár-Marosvásárhely közötti autópálya megépitésére vonatkozó törvénytervezetet

A képviselőház – döntő fórumként – szerdán elfogadta a Jászvásár-Marosvásárhely közötti autópálya megépitésére vonatkozó törvénytervezetet, amelyet hétfőn cikkenként vitattak meg és hagytak jóvá. Az „Egyesülés Autópályája” néven is ismert útszakasz megépitése Románia és Moldova Köztársaság határán kezdődik, a Pruton átvezető hid épitésével, és Marosvásárhey közelében fejeződik be, a Brassó-Bors közötti  A3-as sztráda összecsatolásával. A projektet az állam finanszírozza a szállításügyi minisztérium révén, valamint meg nem térítendő európai uniós alapokból. A törvény hatályba lépése után legkésőbb 30 napon belül a szállításügyi tárcának be kell indítania a beruházáshoz szükséges eljárást. Az RMDSZ szerint az Egyesülés Autópálya nem segiti Moldova térségét az észak-erdélyi autópálya megépitése nélkül. A szerdai képviselőházi szavazáson részt vettek egyes, Iaşi megyei civil szervezetek is. A törvénytervezetet kihirdetés végett Klaus Iohannis államelnök elé terjesztik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

A PNL, a PMP és az RMDSZ is részt vesz a Európai Néppárt kongresszusán

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ tagjai az európai néppárti pártcsaládnak. Az emlitett pártok szerdán és csütörtökön, Helsinkiben részt vesznek az Európai Néppárt (EPP)  kongresszusán. A munkálatok napirendjének legfontosabb témája az EPP-jelölt megnevezése az új Európai Bizottság elnöki tisztségébe. Ludovic Orban liberális elnök, a Helsinki kongresszuson részt vevő PNL-küldöttség vezetője leszögezte, hogy a liberálisok Manfred Webert, az EPP európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetőjét támogatják. A bajor politikus Alexander Stubb ellenjelöltje. Az RMDSZ delegációja az európai nemzeti kisebbségeket hatékonyan védelmező rendszer létrehozását  szorgalmazza a kongresszuson. A PMP küldöttsége ismételten megerősiti a párt európai értékek iránti elkötelezettségét, kihangsúlyozva Moldova Köztársaság EU-csatalkozásáért tett erőfeszitések fontosságát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.07)

Románia szénkészletéből fedezi az idei téli fogyasztást

Románia szénkészletéből fedezi a téli fogyasztást. Az előrejelzések szerint az idei áramfogyasztás sokkal nagyobb lesz, mint a tavaly. A hatóságok szerint a hideg szezonban 20%-al lesz nagyobb az energiafogyasztás az elmúlt évhez képest.  Az elhúzódó aszály és a szeptember-október időszakhoz képest átlagon felöli magas hőmérséklet miatt csökkentek a vizek állása és ezzel együtt csökkent a vizi erőművek energia termelése is. A Gorj megyei szénbányák folyamatosan töltik fel a szénkészleteket. Az idei téli időszakban az Oltenia Energia Komplexum  több mint egymillió tonna szénkészlettel áll rendelkezésre. A vállalat minden télen az energia termelés mintegy 30%-át biztositotta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.07)

1.700 embert alkalmaz az amerikai Ford dél-romániai üzeme

A Ford Motos Company amerikai multinacionális vállalat nemsokára 1.700 alkalmazottnak biztosit munkát egy újabb járműmodell gyártására.  Ez irányban a vállalat vezetősége tájékoztatni fogja a Craiovától 35 kilóméteres körzetben található Dolj megyei polgármestereket, akikkel hetente találkozik, jegyzi meg egy sajtóközlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.07)

Ganciulescu Rozalia