Autostrada Unirea

Proiectul de lege privind construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, adoptat astăzi de deputaţi, merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. După intrarea în vigoare a actului normativ, Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 30 de zile pentru a începe procedurile necesare realizării acestui obiectiv de investiţii. Angela Matei:
Reporter: Autostrada Unirea ar urma să înceapă la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se va termina în apropierea oraşului Târgu Mureş prin conexiunea cu autostrada A3 Braşov-Borş. Indiferent de culoarea politică, parlamentarii au subliniat importanţa economică a acestei autostrăzi şi faptul că promovarea pe cale legislativă îi va accelera construcţia.
Marius Paşcan, deputat PMP: Putem, atunci când este vorba de un interes naţional concret, economic, să votăm transpartinic, să ne asumăm astfel de proiecte, care pot duce, pe de o parte la stabilitate, pe de altă parte la dezvoltarea României pe termen lung, iar infrastructura, autostrăzile sunt un motor al dezvoltării oricărei economii.
Reporter: Finanţarea pentru cei aproximativ 320 de km de autostradă se va asigura din fonduri europene, dar se instituie şi obligaţia de a aloca anual prin Legea bugetului de stat fondurile necesare construcţiei. De altfel, Varujan Vosganian a precizat că prezenţa acestui obiectiv va fi o condiţie obligatorie, pentru ca ALDE să voteze bugetul de stat pentru 2019.
Varujan Vosganian: În ultima vreme, calitatea actului de guvernare a început să aibă o nouă unitate de măsură, care este kilometrul de autostradă. În ce priveşte Moldova, lucrurile sunt cu atât mai acute, cu cât Moldova suferă de o anumită izolare.
Reporter: Proiectul de lege va fi înaintat preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare./lcoman/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 noiembrie