Compozițiile lui Dinu Lipatti într-o abordare inedită

În perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, lucrări semnate de compozitorul român Dinu Lipatti au fost interpretate în premieră de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în cadrul unui amplu turneu de prezentare și promovare a proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”. Inițiativa celor doi muzicieni a adunat peste 1000 de oameni în sălile de concert din orașele Brăila, Giurgiu, Focșani, Cluj, Satu Mare și București, iar compact – discul rezultat din acest proiect va ajunge gratuit în 500 de instituții de cultură și învățământ din țară și din străinătate, scopul final fiind ca muzica lui Lipatti să devină familiară unui public cât mai larg, mai cu seamă tinerilor.

Prin structura și consistența activităților desfășurate, autorii proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”, și-au propus să contribuie la repoziționarea ipostazei componistice a ilustrului muzician în context românesc și universal. Înregistrarea materialului discografic cu lucrări semnate de Dinu Lipatti, o parte dintre ele aflându-se la o primă imprimare, a fost cea dintâi etapă din cadrul proiectului, căreia i-a urmat amintita serie de recitaluri. Publicul prezent în sălile de concert a aplaudat inițiativa celor doi artiști, bucurându-se de prezența și interpretarea lor de excepție. A treia etapă a proiectului se află în plină desfășurare, cele 500 de exemplare ale compact – discului fiind în curs de distribuire în școli, licee, biblioteci și instituții de cultură din țară și străinătate. Ca element de noutate, programele de sală și afișele care au fost distribuite în cadrul turneului național au conținut un cod QR care a permis accesarea gratuită a repertoriului prezent pe disc.

În încheierea turneului, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi prezenți vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 16:00, în Sala Auditorium din clădirea Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București, la un panel de discuții dedicat lui Dinu Lipatti – compozitorul. Vor fi abordate temele ,,Premiere discografice dedicate lui Dinu Lipatti” și ,,Dinu Lipatti – Mereu un subiect de actualitate”, iar cei doi muzicieni vor prezenta selecțiuni din repertoriul inclus pe compact – discul recent realizat. Discuția va fi moderată de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, inițiatori ai primului website dedicat lui Dinu Lipatti.

Proiectul cultural ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră” a fost inițiat de cei doi muzicieni protagonişti ai imprimărilor împreună cu tânărul compozitor Vlad-Răzvan Baciu, organizat de Asociația ,,Heart-Core” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijinul Radio România Muzical.

Parteneri media: OZB, Observatorul Cultural, Bookhub, Business24, Ziare.com, Agerpres, Ceașca de Cultură, Agenția de Carte, 4arte.ro.