2018. november 9

A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint Klaus Iohannis államfő „bűnözőnek tekinthető”

Liviu Dragnea tegnap este sajtóértekezleten beszélt arról a kilenc büntetőügyről, amelyekben Klaus Iohannis érintett. A szociáldemokrata politikus nyilatkozata válasz volt Iohannis tegnapelőtti beszédére, amelyben bűnözőnek nevezte Liviu Dragneát. Válaszul erre a pártelnök azt mondta, hogy „elnökünk bűnözőnek tekinthető”.

A közszolgálati rádió tudósítójam Cătălin Purcaru arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy Liviu Dragnea szerint az államfő hazudott akkor, amikor azt állította nincs ellene folyamatban lévő büntetőügy. A Szociáldemokrata Párt elnöke felemlegette a Iohannis családja által elveszített pert amelynek nyomán megfosztották egyik szebeni házától, továbbá azt az összeférhetetlenségi pert, amelyben az ügyészség ejtette a Iohannis elleni vádakat, ám az erről szóló dokumentum később megjelent Augustin Lazăr pályázatában, amellyel megpályázta és el is nyerte a legfőbb ügyészi tisztséget. Dragnea következtetése az volt, hogy ezek után Iohannist bűnözőnek tekinthetjük.

A Szociáldemokrata Párt elnöke kitért a Szenátus elnöke Călin Popescu Tăriceanu ellen indított újabb bűnvádi eljárásra. Mint elmondta nem ismeri a nyomozati anyagot, de nem hisz a véletlen egybeesésekben. Dragnea úgy vélte, hogy összefüggés lehet a bűnvádi eljárás elindítása és a közelgő politikai események között.(Radio România Actualităţi)

25-ik alkalommal rendezik meg a Román Rádiótársaság szervezésében a bukaresti Gaudeamus Könyvvásárt

A jubileumi rendezvényre ebben az évben is a Romexpo kiállítási komplexum központi pavilonjában kerül sor november 14-ike és 18-ika között. Az ebből az alkalomból rendezett tegnapi sajtótájékoztatón a közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója, Georgică Severin elmondta, hogy az idei rendezvény Románia Kormányának védnöksége alatt áll és az esemény a centenárium valamint a Rádió 90 éves évfordulója jegyében zajlik le.

Az elmúlt 24 évben országszerte 109 Gaudeamus Könyvvásárt tartottak, amelyeken több mint 2.900.000 látogató vett részt. Az eddigi könyvvásárokon összesen hozzávetőleg 12.600 különböző rendezvényre került sor. A Román Rádiótársaság az egyetlen a világon, amelyik ilyen jellegű kulturális projektet is felvállal. (Rador Hírügynökség)

Nyilvános ülésen sorshúzással döntenek ma a legfelsőbb bíróságon, a bírói tanácsok személyi összetételéről

Az ülésre annak nyomán kerül sor, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban helyt adott Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony keresetének, amelyben azt kifogásolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem tett eleget a megváltozott igazságügyi törvény előírásainak, amelyeknek értelmében a négy bírói tanács minden egyes tagját sorshúzással kell kijelölni, s ilyen módon alkotmányos jellegű konfliktus keletkezett a Parlament és a Legfelsőbb Bíróság között, ezért ez utóbbi intézménynek a legrövidebb időn belül meg kell hoznia azokat a döntéseket, amelyeknek révén betartják a törvényes előírásokat. (Rador Hírügynökség)

A kormány ma megvitatja a Független Beruházási Alap (FSI) létrehozásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet

A közszoltgálati rádió tudósítója, Petruţa Obreja tájékoztatása szerint a mai kormányülésen fogják elemezni a dokumentum esetleges elfogadását. A Független Beruházási Alap létrehozása szerepel a 2017-2020-as kormányprogramban és sikerrel működik olyan országokban mint Lengyelország, Olaszország, Norvégia vagy Franciaország. A FSI alapjában véve nyereséges állami vállalatokból fog állni, tíz milliárd euró tőkével fog rendelkezni, célja pedig az lesz, hogy a román állam számára elsőbbséget élvező vállalkozásokat hozzon létre önmaga, vagy magán beruházási társaságokkal együttesen. Ugyancsak ma dönthet a kormányülés az országos minimálbér emelését előíró kormányhatározatról is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador