9 noiembrie – Ziua limbii ucrainene în România

Ziua limbii ucrainene va fi sărbătorită pentru prima dată în România la 9 noiembrie, fiind instituită prin Legea nr. 213/2018.

Propunerea legislativă a deputatului Uniunii Ucrainenilor din România, Miroslav Nicolai Petretki, privind declararea zilei de 9 noiembrie ca Zi a limbii ucrainene, a fost adoptată de Senat  la 25 aprilie 2018, aceasta fiind prima Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 4 iulie 2018.

În expunerea de motive, iniţiatorul, deputatul  Miroslav Nicolai Petretki, a susţinut: „În România, ucrainenii reprezintă a treia etnie, după numărul de etnici, vorbind de aceasta ca de una autohtonă, foarte multe dintre localităţile în care trăiesc compact fiind atestate documentar de peste şapte secole. Însă, pentru orice etnie, o sărbătoare importantă în viaţa comunităţii este legată de sărbătorirea limbii materne, aceasta fiind moştenirea sacrală a unui popor, care se transmite din generaţie în generaţie pe cale scrisă sau verbală. O astfel de lege ar fi benefică, oferind posibilitatea ca şi cetăţenii altor etnii să cunoască valorile limbii ucrainene. O dată importantă în viaţa comunităţii ucrainene este 9 noiembrie, când ucrainenii din toată lumea sărbătoresc Ziua scrierii şi limbii ucrainene”.

Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii ucrainene a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis pe 26 iulie, iar Legea 213/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 664 la 31 iulie 2018.

Potrivit Legii 213/2018 pentru instituirea acestei zile, anual, cu prilejul sărbătorii Zilei limbii ucrainene în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii ucrainene, se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate putând sprijini logistic şi/sau financiar organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile. De asemenea, în instituţiile de învăţământ în care se predă limba ucraineană ca limba materna, se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Proiectul privind instituirea Zilei limbii ucrainene mai prevede că Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.                 

Autor: Cristina Ştirbăţ, RRI