Asociaţia Colectiv susţine crearea unui mecanism pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii ieri, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Colectiv. Ei au obţinut acordul ministrului pentru crearea unui mecanism în cadrul instituţiei pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi. Se doreşte şi îmbunătăţirea legislaţiei iar Mihai Grecea, unui din membrii Asociaţiei Colectiv spune că trebuie eliminată birocraţia:
Mihai Grecea: În momentul de faţă există bani pentru arşi, dar nu există credibilitatea ministerului în ochii spitalelor din afară. Există un ghid pentru arşi, care e cunsocut de către spitalele din ţară în momentul ăsta, dar acel ghid de arşi cumva limitează acţiunea, pentru că spitalele din provincie sunt cumva crispate în momentul în care au un pacient ars, vor să scape cât mai repede de el, să-l trimită la Bucureşti, unde nu avem niciun centru de arşi. Centrele de arşi propriu-zise, cele care pot trata arşii mari, nu există în România şi atunci, pentru a putea salva viaţa acestor oameni trebuie să-i trimitem afară. Mecanismul scurt circuitează toate volutele astea birocratice ale momentului, pentru a putea scoate pacienţii în cel mai scurt timp afară din ţară către un centru de arşi adevărat. Adică protocoalele cu acele centre, ca să se creeze o relaţie de încredere, garanţii financiare.
Realizator: Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv au mai decis să înfiinţeze în ţară o Asociaţie a Pacientului Ars, ne-a transmis reporterul Adriana Turea./aboboc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)