Revista presei internaţionale – 9 noiembrie 2018

Alegerile din Statele Unite de la jumătatea mandatului continuă să domine paginile presei internaţionale. Le SOIR+ consideră că se adânceşte prăpastia în America lui Trump, unde alegerile au evidenţiat o Americă profund divizată. După ce majoritatea din Camera Reoprezentanţilor le revine democraţilor, iar în Senat se menţine majoritatea republicană, mandatul preşedintelui nu va fi, până în 2020, tocmai liniştit.

Imediat după subiectul alegerilor, subiectul cel mai mediatizat este demiterea procurorului general Jeff Session, care, potrivit BBC, pune sub semnul întrebării viitorului investigaţiei privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Matthew Whitaker, care l-a înlocuit temporar pe Jeff Session, a pus la îndoială, în trecut, scopul investigaţiei şi a afirmat că finanţarea acesteia ar putea fi anulată. Şi ziarul LE MONDE scrie că Matthew Whitaker, este un adversar declarat al procurorului special Robert Mueller.
Ziarul britanic The Guardian scrie că republicani de top avertizează că ancheta lui Mueller trebuie să continue, după ce aminteşte că Matthew Whitaker este de multă vreme un critic al procurorului special însărcinat cu ancheta privind amestecul Rusiei.

Discuţiile pentru pregătirea summitului între Donald Trump şi Kim Jong Un au fost amânate, transmite BBC. Donald Trump declarase că summitul nu va avea loc înainte de anul viitor, totuşi, potrivit ziarului LA LIBRE BELGIQUE, el este încă foarte optimist cu privire la negocierile cu Coreea de Nord.
Întrebat în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, președintele Statelor Unite nu a explicat motivele amânării.
„O vom face în altă zi. Dar suntem foarte mulțumiți de modul în care se întâmplă lucrurile cu Coreea de Nord”, a asigurat el.
„Totul este bine, nu e nicio urgență”, a adăugat el, lăudând încă o dată pretinsele beneficii ale politicii sale de apropiere cu regimul izolat pe care l-a amenințat cu un an în urmă cu „distrugerea totală”: „Sancțiunile sunt în vigoare, rachetele s-au oprit, ostaticii s-au întors acasă ” – îl citează LA LIBRE BELGIQUE.
Moscova a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să se întâlnească pentru a discuta sancțiunile împotriva Coreii de Nord, potrivit diplomaților, scrie LE FIGARO.
Sancţiunile votate de Consiliul de Securitate al ONU interzic Coreii de Nord să exporte cărbune, fier, plumb, textile sau fructe de mare, iar importurile de țiței și de produse petroliere rafinate sunt limitate drastic. De asemenea, ele interzic schimbul de tehnologie nucleară și componente de rachete cu Coreea de Nord.

Cea mai mediatizată ştire din actualitatea europeană este învestirea germanului Manfred Weber drept candidat la alegerile parlamentare europene din mai 2019 din partea Partidului Popular European. El a obţinut 492 de voturi din cele 619 ale delegaţilor PPE, adversarul lui, finlandezul Alexander Stubb, obţinând doar 127 de voturi, informează LA LIBRE BELGIQUE. Dacă PPE va rămâne prima forţă politică din Parlamentul European după scrutinul din mai 2019, Manfred Weber ar putea candida la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. Pentru asta însă, el va trebui să adune voturile mai multor familii politice pentru a putea fi învestit de Parlamentul European.

Confruntarea dintre Comisia Europeană şi guvernul Italiei pe tema bugetului acestei ţări riscă să se agraveze, în condiţiile în care Comisia prevede, în „prognoza economică de toamnă”, o creştere de doar 1,2% din PIB, nu de 1,5% pe cât mizează guvernul lui Giuseppe Conte.
Potrivit estimărilor Comisiei, care se bazează pe ultimele cifre ale Eurostat, deficitul public al Italiei ar fi în 2019 de 2,9%, de trei ori mai mare decât se angajase guvernul Conte în iulie.

Ziarul britanic THE GUARDIAN îl citează pe Michel Barnier, negociatorul şef al UE în negocierile pentru Brexit, care face apel la forţele proeuropene să apere Uniunea fragilă de forţele populiste, deoarece, consideră Barnier, există „în fiecare ţară câte un Farage”. Vorbind la o conferinţă a PPE, Michel Barnier nu a intrat în detalii referitoare la negocierile blocate privind Brexit, dar a avertizat că UE „este ameninţată”, scrie ziarul.

Gabriela Sîrbu – RADOR