TVR dă start înscrierilor pentru Eurovision 2019

• „Împlinește visul!” este sloganul Selecției Naționale 2019
• Înscrierile se fac exclusiv online, până în data de 10 decembrie
• Pe 20 decembrie, aflăm semifinaliştii Selecției Naționale
• Premieră: Eurovision România va avea un juriu național și unul internațional

Vineri, 9 noiembrie, încep înscrierile pentru Selecţia Naţională a Concursului Eurovision 2019, ediția din acest an fiind organizată sub sloganul „Împlinește visul!”.

În perioada următoare, jurați de specialitate și telespectatorii TVR vor alege reprezentantul nostru pentru cea de-a 20-a participare a României la Eurovision Song Contest.
Compozitorii pot înscrie piese pentru Selecţia Naţională până pe 10 decembrie 2019. Înscrierile se fac exclusiv online, completând formularul disponibil pe siteul oficial al evenimentului.

Pe 20 decembrie, aflăm semifinaliştii Selecției Naționale
După încheierea perioadei de înscrieri, juriul de preselecție va alege cel mult 24 de piese pentru Selecția Națională. Piesele care vor trece de etapa preselecției vor concura în semifinale, de unde juriul și telespectatorii vor califica piesele pentru finală.

În premieră, Selecția Națională va avea un juriu național pentru semifinale și unul internațional, pentru finala competiției.
O altă noutate a ediției din acest an este modul în care telespectatorii participă la alegerea reprezentantului României la Eurovision. În fiecare semifinală, juriul național va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, câte una. În urma jurizării și televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală. În ultima fază a Selecției Naționale, reprezentantul României va fi decis de juriul internațional și telespectatori, punctajul acordat de telespectori având ponderea punctajului acordat de un jurat.
În calitate de organizator, TVR își rezervă opțiunea de a oferi câte un wild card  în fiecare etapă a Selecției, fără ca exercitarea acestui drept să conducă la diminuarea numărului de piese calificate prin jurizare sau după caz, prin televot.

Calendarul pentru desfăşurarea selecţiei:
Perioada de înscriere a pieselor: 9 noiembrie 2018 – 10 decembrie 2018 (ora 24.00);
Etapa de preselecţie: 11-20 decembrie 2018;
Etapa semifinalelor va avea loc pe parcursul lunilor ianuarie – februarie 2019;
Etapa finală va avea loc în luna februarie 2019.

Regulamentul concursului, precum şi mai multe detalii, vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.
Pentru orice clarificări sau informații suplimentare, cei interesați pot scrie mesaje la adresa eurovision.romania@tvr.ro.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediția cu numărul 64 a competiției muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de țări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Despre Eurovision:
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Ediția precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care au participat cu piesa Goodbye.