Dificultăţile migranţilor care îşi caută un loc de muncă în România

Realizator: Nicoleta Turcu
Realizator: În România, peste 100.000 de cetăţeni străini se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări. Reporterul Radio România Actualităţi, Daniela Mănuţă, a încercat să afle care sunt dificultăţile pe care aceştia le au când îşi caută de lucru în ţara noastră.
Reporter: Le este greu să se integreze cultural, întâmpină dificultăţi lingvistice din cauză că au un nivel redus de cunoaştere a limbii române sau a uneia de circulaţie internaţională. Totodată, lipsa studiilor sau a calificărilor reprezintă o altă problemă. Pentru a veni în sprijinul lor, reprezentanţii Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi oferă consiliere vocaţională, redactarea CV-ului ori simularea unui interviu. De asemenea, sunt oferite cursuri gratuite de limba română şi engleză, dar şi de utilizare a calculatorului. Mihaela Buzdugă este consilier vocaţional în cadrul Forumului Român pentru Refugiaţi şi Migranţi.
Mihaela Buzdugă: Avem un număr total de 315 beneficiari înscrişi în proiect, dintre care unui număr de 180 de beneficiari le-am oferit deja consiliere vocaţională, unui număr de 113 beneficiari le-am oferit intermediere cu companiile şi în momentul de faţă avem 60 de angajaţi. Ca ţări de origine avem Siria, Irak, Iran, Afganistan şi Egipt.
Reporter: Cetăţenii străini cu drept de muncă în România îşi pot găsi o slujbă pe un portal online creat de această organizaţie. Îşi pot face cont şi angajatorii deschişi să recruteze străini. Peste 200 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum, retail, producţie, catering şi hotelieri, au fost contactate, iar 60 de persoane, cetăţeni străini, au fost angajaţi./ovidiu/aionescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 noiembrie)