Guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care aduce modificări Codului Muncii

Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de ordonanţă de urgenţă care aduce modificări Codului Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. Acesta va fi diferit în funcţie de studii şi vechime, urmând ca guvernul să menţioneze şi sumele atribuite respectiv.

Reporter: Petruţa Obrejan – Angajaţii cu studii superioare şi cu o vechime de cel puţin 15 ani, vor primi mai mulţi bani prin introducerea în Codul Muncii a noţiunii de salariul minim diferenţiat. Nivelul acestui salariu ar urma să fie stabilit ulterior printr-o hotărâre de guvern. Dacă salariul minim brut pe economie ar urma să crească în viitorul apropiat de la 1900 de lei la 2080 de lei, persoanele cu studii superioare şi vechimea menţionată ar putea câştiga cu 270 de lei mai mult. Cel puţin aşa discutau recent reprezentanţii guvernului, cei ai patronatelor şi sindicatelor.

Pe de altă parte, guvernul a decis creşterea vârstei de pensionare pentru femei de la 63 la 65 de ani, precizând că acest demers trebuie făcut în scris, el pune în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale ce vizează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Şi pensiile militare de stat se vor actualiza în fiecare an la 31 decembrie, cu rata inflaţiei – a decis executivul. O altă modificare, adusă prin aceeaşi ordonanţă, vizează persoanele care au absolvit învăţământul primar şi se află în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acestea vor avea acces la programe de formare prin ucenicie.

Miniştrii sunt convinşi că prin acest demers va fi redus deficitul de forţă de muncă la nivel naţional. Tot astăzi, executivul a modificat prin hotărâre schema de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact semnificativ în economie, în sensul că pragul de trei milioane de euro, pe care o firmă trebuia să-l investească pentru a fi eligibilă pe această schemă, a fost redus la un milion de euro, tocmai pentru a permite unui număr cât mai mare de companii româneşti să participe./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 noiembrie