2018. november 12

Klaus Iohannis államfő részt vett a Romániai Municípiumok Közgyűlésén

Klaus Iohannis államfő a Romániai Municípiumok Közgyűlésén leszögezte, hogy le kell váltani a Viorică Dăncilă vezette kormányt, mivel „nem rendelkezik egy koherens fiskális politikával és nem vesz részt úgy ahogy kell az európai ügyekben”. Másrészt, Klaus Iohannis gratulált a helyi vezetőknek, hogy közösségeik jólétét megteremtő projekteket dolgoztak ki, és megelégedéssel nyugtázta a Nagy Egyesülés centenáriuma alkalmából szervezett eseményekben és rendezvényekben való részvételüket.Az államfő ugyanakkor elmarasztalta a polgármstereknek nyújtott kormányogatást. Klaus Iohannis a jelenlegi kormány lemondását is kérte, megjegyezve, hogy a legutóbbi események arra utalnak, hogy Románia nincs felkészülve az EU Tanácsa soros elnökségének átvételére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Luminiţa Odobescu, Románia EU-nagykövete képviseli országunkat az Általános Ügyek Tanácsán ülésszakán

Luminiţa Odobescu, Románia EU-nagykövete képviseli országunkat az Általános Ügyek Tanácsának hétfői ülésszakán, tájékoztatott a román külügyi közlemény. A központi sajtó szerint, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Victor Negrescu, két nappal ezelőtt benyújtotta lemondását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

A szenátus állandó bürója megküldte a Călin Popescu Tăriceanuval kapcsolatos DNA-kérést a jogi bizottságnak

A szenátus állandó bürója megküldte a jogi bizottságnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését, miszerint hagyják jóvá a bűnvádi eljárás megkezdését Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök ellen. A jogász-szenátoroknak öt nap áll rendelkezésükre az ezzel kapcsolatos viták, illetve az ALDE-szenátor kihallgatására vonatkozó program kijelölésére.Az öt napi határidő után a jogi bizottságnak 14 napon belül jelentést kell terjesztenie a szenátus plénuma elé és e jelentés alapján hagyják jóvá vagy sem a DNA kérést, közölte a román közszolgálati rádió tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Klaus Iohannis alkotmányos óvást emelt a Nép Ügyvédje intézmény megszervezését szabályozó törvény módositása és kiegészitése ellen

Klaus Iohannis államfő hétfőn alkotmányi kifogást emelt a Nép Ügyvédje intézmény megszervezését és működését szabályozó törvény módositása és kiegészitése ellen, tájékoztatott egy közlemény.Az államfő szerint a szabályozó rendelkezést az alaptörvény több cikkelyének megszegése mellett fogadták el és az alkotmányos rendelkezésekkel ellentétes előirásokat tartalmaz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Rozália Gănciulescu