Parlamentul European se va pronunţa asupra unei rezoluţii privind respectarea statului de drept în România

Astăzi, la Strasbourg, începe o nouă sesiune în plen a Parlamentului European, care ar urma să se pronunţe, mâine, asupra unei rezoluţii privind respectarea statului de drept în România, în aceeaşi zi în care la Bruxelles va fi publicat raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru 2018. Proiectul de rezoluţie, critic la adresa Parlamentului şi a Guvernului de la Bucureşti, a fost convenit în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi de către reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European. Carmen Gavrilă a citit documentul şi are detalii în radiojurnal.

Reporter: Schiţa de rezoluţie privind statul de drept se referă la modificările făcute de Parlamentul român şi Guvern privind justiţia, lupta anticorupţie, dar şi domenii ca libertatea de exprimare şi situaţia organizaţiilor neguvernamentale. În plus, textul care va fi supus votului condamnă şi ceea ce numeşte „intervenţia violentă şi disproporţionată a jandarmilor şi poliţiştilor” la protestul diasporei din 10 august. Textul cuprinde îngrijorări legate de noua legislaţie judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul de a submina independenţa justiţiei, capacitatea de a combate eficient corupţia în România şi menţionează riscul de slăbire a statului de drept. În textulr ezoluţiei, autorităţile române sunt îndemnate să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia în funcţie şi să aplice strategia naţională anticorupţie. În plus, în rezoluţie Parlamentul şi Guvernul român sunt îndemnate să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.

Realizator: Pe agenda sesiunii Parlamentului de la Strasbourg se mai află şi viitorul bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi o dezbatere despre viitorul Europei, la care a fost invitată să participe şi cancelarul german Angela Merkel./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie