Preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut liderilor lumii să respingă naţionalismul

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a cerut liderilor lumii să respingă naţionalismul, cu ocazia ceremoniilor de la Paris care au marcat Centenarul încheierii Primului Război Mondial. În prezenţa unor lideri precum Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan sau Benjamin Netanyahu, preşedintele francez a descris naţionalismul ca fiind o trădare a patriotismului.

„Spunănd că interesul nostru este pe primul plan şi că ceilalţi nu contează, elimini ce are mai de preţ o naţiune, valorile sale morale” – a subliniat Emmanuel Macron în discursul rostit în faţa Mormântului Soldatului Necunoscut de sub Arcul de Triumf, de la Paris. Corespondentul Radio România Anton Cazacu, transmite că ceremoniile din capitala franceză, din timpul weekend-ului au constituit un succes diplomatic pentru preşedintele Macron.

Reporter: Ideea preşedintelui Emmanuel Macron era de a pune în paralel Armistiţiul din 1918 cu situaţia internaţională actuală pentru a-i îndemna pe liderii politici ai lumii să facă eforturi pentru evitarea primejdiei reprezentate de naţionalism şi pentru consolidarea păcii. El a şi reuşit acest lucru în mare parte, potivit observatorilor, un succes reprezentat în primul rând de faptul că zeci de şefi de stat au fost prezenţi la Paris şi printre ei preşedintele american Donald Trump şi cel rus Vladimir Putin.

La ceremonia de la Arcu de Triumf, preşedintele francez şi-a putut exprima ideile. El a spus că naţionalismul este opusul patriotismului, a avertizat că manipulările asupra religiilor pot conduce la noi tensiuni şi conflicte şi a cerut ţărilor lumii să-şi unească speranţele în loc să-şi opună fricile.

În cadrul Forumului păcii, care a urmat, cancelarul german Angela Merkel a reluat ideile preşedintelui francez, sprijinite şi de secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Preşedintele american, Donald Trump, s-a distanţat însă de multilateralismul de Forumul păcii de la Paris, unde el a ales să nu fie prezent./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 noiembrie