La Strasbourg a fost prezentată evaluarea anuală a Comisiei Europene privind MCV

Evaluarea anuală privind MCV a fost prezentată la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ulterior la o întâlnire cu jurnaliştii el a apărat acest raport, despre carea spus că este bine documentat şi nu ţine cont de culoarea politică a unui guvern sau parlament din ţara criticată. Frans Timmermans, care este şi singurul candidat al Socialiştilor Europeni pentru a-i succede în funcţie lui Jean-Claude Juncker, a mai spus că există deja o propunere a Comisiei Europene de condiţionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Carmen Gavrilă, trimisul RRA la Strasbourg, a vorbit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene:
Reporter: Frans Timmermans a precizat că el însuşi este socialist, aşa cum este şi partidul de guvernare din România, şi că nu sunt justificate unele acuzaţii că opiniile sale ar avea culoare politică.
Frans Timmermans: Nu ţin cont de cine are puterea politică în statele membre unde sunt probleme cu justiţia şi statul de drept, fie că e vorba de Polonia, Ungaria sau acum România. Mă uit la fapte, iar ele arată că nu sunt destule progrese în ce priveşte MCV în România, că sunt probleme cu reformele din justiţie, cu Codul Penal şi de Procedură Penală, cu numirile din justiţie.
Reporter: Frans Timmermans a mai răspuns la o întrebare a RRA, că i se întâmplă des să fie acuzat că ar fi dezinformat.
Frans Timmermans: Până acum nu a trebuit să schimbăm poziţia iniţială, pentru că sincer comisia este foarte bine informată, şi înainte să ajungem la o concluzie şi să scriem un raport avem dialoguri extinse cu autorităţile române. După cum ştiţi, am scris Guvernului român şi am pus întrebări foarte clare, iar raportul de acum este o evaluare foarte limpede, şi este bine documentat.
Reporter: Frans Timmermans a mai spus că deja există o propunere a Comisiei Europene de condiţionare a fondurilor europene, de respectare a statului de drept, iar discuţia este partea negocierilor cu Consiliul pe marginea viitorului buget multianual./aboboc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 noiembrie)