Preşedintele Klaus Iohannis participă la Londra la cea de-a 70-a aniversare a prinţului Charles

Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, sărbătoreşte astăzi a 70-a aniversare prin mai multe reuniuni oficiale şi private fiind omagiat de Parlamentul de la Londra pentru angajamentul său în serviciul public. Prinţul de Wales, fiul cel mare al Reginei Elisabeta, aşteaptă mai mult decât oricare dintre predecesorii săi preluarea tronului, urmând să devină cel mai vârstnic monarh în ultimii 1000 de ani. La recepţia oficială oferită în această seară, în onoarea sa, la Palatul Buckingham, este invitat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar întâlnirea acestuia cu premierul Theresa May a fost anulată din cauza şedinţei de urgenţă a cabinetului britanic despre care am vorbit până acum.

Reporter: Alina Stănuţă – Preşedintele Klaus Iohannis participă în această seară, la invitaţia Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la recepţia şi dineul organizate cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani de către Alteţa Sa Regală Charles, prinţ de Wales. La recepţie sunt aşteptaţi membri ai familiilor regale din Europa, alături de şefi de stat şi premieri.

Şeful statului va participa la recepţie alături de soţia sa Carmen Iohannis şi potivit unor surse va oferi Prinţului Charles cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani o icoană pe sticlă, reprezentndu-l pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ucigătorul de dragon şi martirul, o colecţie de vinuri, reprezentative din cele trei regiuni istorice ale României: Moldova, Muntenia, Transilvania şi o sticlă de vin din 1948, anul naşterii Prinţului Charles. Întâlnirea pe care preşedintele Klaus Iohannis o avea programată aici la Londra cu premierul Marii Britanii, Theresa May, nu a mai avut loc din motive obiective – a informat în această după amiază, Administraţia Prezidenţială. Motivele ţin exclusiv de partea britanică, având în vedere că şedinţa de guvern care aprobă textul acordului de ieşire din Uniunea Europeană a Marii Britanii s-a prelungit foarte mult. De altfel, jurnaliştii BBC spuneau despre această şedinţă de guvern, că este cea mai importantă a premierul May de la preluarea funcţiei.

În faţa Cabinetului premierului din Londra au avut loc, astăzi, şi proteste ale cetăţenilor care solicitau, pe de-o parte, ca votul pentru Brexit să fie respectat, în timp ce aţii cereau un nou referendum. Era de aşteptat ca tema principală a discuţiilor pe care şefului statului, Klaus Iohannis, urma să le poarte cu premierul Theresa May, să vizeze situaţia românilor de aici, din Marea Britanie, după Brexit. Potrivit cifrelor oficiale, românii sunt aici a doua minoritate, după polonezi, cu un număr de aproximativ 400 mii de cetăţeni./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 noiembrie