THE DAILY MAIL: România numeşte un diplomat de top pentru gestionarea preşedinţiei UE

Associated Press – Guvernul României a numit miercuri un rafinat diplomat în calitate de nou ministru al guvernului, însărcinat cu pregătirea ţării pentru preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, pe 1 ianuarie. Preşedintele Klaus Iohannis l-a învestit pe George Ciamba ca ministru al Afacerilor Europene. Ministrul anterior a demisionat în mod neaşteptat săptămâna trecută.

Luni, Iohannis a declarat că guvernul este „total nepregătit” pentru asumarea conducerii UE, dar a părut mai optimist miercuri, spunând că „pregătirile se desfăşoară în mod rezonabil şi cred că putem continua”. Cu toate acestea, o rumoare a erupt în România în urma unui raport critic, marţi, în care Comisia Europeană a cerut României să suspende imediat punerea în aplicare a noilor legi judiciare şi a numirilor de procurori. Comisia s-a plâns că naţiunea face paşi înapoi în reformele democratice, după ani de progres.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că nu va urma recomandările şi a numit raportul „o intervenţie brutală în… treburile interne ale României”. Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii noilor legi ale justiţiei, a fost, de asemenea, sfidător. „Vom continua, în ciuda opoziţiei Comisiei Europene”, a spus el în Parlament. „Vom lua decizii bazate pe Constituţie, nu pe baza presiunilor venite de la alţii”, a adăugat el. După ce a vorbit, a fost filmat făcând un gest obscen spre parlamentarii opoziţiei.

https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-6388357/Romania-appoints-diplomat-handle-EU-presidency-role.html?ns_mchannel=rss&ito=1490&ns_campaign=1490

Traducerea: Cristina Zaharia

THE DAILY MAIL (Marea Britanie) – 14 noiembrie 2018