Mutarea Universităţii Central Europene de la Budapesta la Viena este din ce în ce mai probabilă

Aşa cum v-am prezentat chiar de anul trecut, parlamentul maghiar a adoptat o lege prin care a fost modificată legea învăţământului, în sensul că instituţii de învăţământ superior străine pot funcţiona în Ungaria doar dacă există o convenţie bilaterală în acest sens între cele două ţări, iar unitatea de învăţământ străină funcţionează şi în ţara respectivă. Potrivit opiniei specialiştilor, este mai mult decât evident că, prin acest demers legislativ, s-a dorit obligarea retragerii din Ungaria a Universității Central Europene (CEU) susţinută de miliardarul George Soros, întrucât prestigioasa universitate nu îndeplinea niciuna dintre cele două condiţii necesare. În spatele demersului legislativ a stat campania pe care partidul de guvernământ Fidesz a dus-o împotriva miliardarului american de origine maghiară, pe care îl acuză că doreşte să intervină în treburile interne ale ţării, prin alocarea în mod obligatoriu a unei cote de imigranţi în Ungaria.

Adoptarea legii a provocat reacţii vehemente, atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Preşedintele Academiei Ungare, Lovász László, precum și intelectuali influenţi şi politicieni cum sunt Tamás Gáspár Miklós, Bokros Lajos, Balázs Péter au criticat decizia legislativului. Mii de oameni au protestat în repetate rânduri la Budapesta pentru păstrarea Universităţii Central Europene la Budapesta. Totodată Secretariatul de Stat american și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea vizavi de atitudinea ostilă a guvernului maghiar faţă de o instituţie de învăţământ prestigioasă. Problema CEU a creat serioase neînţelegeri între Ungaria şi Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, în cadrul Partidului Popular European (EPP) – din care face parte şi Fidesz – situaţia universităţii a creat conflicte. Potrivit portalului de ştiri azonnali.hu candidatul EPP pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a declarat că „CEU este acea linie roşie peste care Orbán Viktor (premierul Ungariei n. r.) nu poate să treacă.

Cu toată acestea, după un an şi jumătate de tergiversări, părţile nu au ajuns la o înţelegere. Între timp mai multe oraşe din Europa printre care Vilnius, Viena, dar şi Timişoara şi Oradea au oferit găzduirea CEU. În aceste condiţii se pare că răbdarea instituţiei de învăţământ s-a epuizat, iar în octombrie au declarat că în cazul în care până în luna decembrie guvernul maghiar nu va semna un acord cu CEU prin care garantează funcţionarea nestingherită a universităţii, atunci aceasta se va muta la Viena. Întrucât executivul maghiar a rămas inflexibil şi nu este de acord să respecte nici măcar acele condiţii pe care el însuși şi le-a impus, se pare că CEU va pleca din Ungaria.

Duminică seara, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz l-a primit în biroul său pe miliardarul George Soros. Subiectul principal al discuţiilor a fost mutarea la Viena a Universităţii Central Europene. Cancelarul austriac şi-a manifestat deschiderea pentru primirea CEU la Viena – scrie portalul 444.hu – ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că instituţia este una dintre cel mai bine cotate în Europa cu foarte multe surse de cercetare şi conectată într-o puternică reţea internaţională. Austria ar câştiga nu doar din punct de vedere financiar prin găzduirea universităţii, dar ar beneficia și de prestigiu academic, aspect care este motivant pentru tânărul cancelar. Potrivit portalului, este o certitudine, că învăţământul postgradual la facultăţile de politologie, jurnalism şi relaţiile internaţionale, începând cu cel de-al doilea semestru al acestui an de învăţământ, vor funcţiona la Viena. Potrivit comunicatului furnizat de cancelarie, Kurz şi Soros au mai discutat şi despre alte probleme de politică externă. Au fost câteva subiecte în care au avut opinii divergente, de exemplu problema migraţiei, dar comunicatul a subliniat că dialogul este important şi cu oameni cu care cancelarul nu este de acord în toate problemele. După întâlnire Soros a declarat, că „Mutarea este o consecinţă a situaţiei create în Ungaria, dar cu toate acestea Viena s-ar bucura dacă o universitate proeminentă, bună, s-ar muta acolo”

Ieri, miliardarul american a trecut la chestiuni tehnice şi s-a întâlnit cu ministrul austriac al învăţământului, Heiss Fainzmann cu care a discutat problema acreditării diplomelor emise de CEU.

Guvernul maghiar nu a comentat încă ultimele evenimente. La întrebarea reporterului canalului de televiziune RTL Klub, dacă guvernul maghiar va semna acordul cu statul New York (acolo unde își are sediul CEU în Statele Unite), acord potrivit căruia instituţia îndeplineşte toate condiţiile de funcţionare, Gulyás Gergely – ministrul care conduce cabinetul prim-ministrului – a ridicat din umeri şi a spus că guvernul încă nu a adoptat nicio decizie în acest sens.

Székely Ervin, Rador