EFE: La UE, preocupată de regresele în lupta împotriva corupţiei în România

Comisarul european pentru justiție, Věra Jourová, a transmis astăzi autorităților române că Uniunea Europeană (UE) este preocupată de regresul înregistrat prin recentele reforme în materie judiciară și în lupta împotriva corupției. „Situația din România, cu reformele sistemului judiciar și ale luptei împotriva corupției, este îngrijorătoare. Eu, împreună cu Comisia Europeană (CE), am constatat în mod repetat că există probleme”, a declarat într-un interviu Jourová, pentru Digi24, în timpul vizitei sale oficiale la București, care a început ieri. „România are încă ocazia de a corecta această situație”, a spus reprezentanta comunității, indicând că modalitatea de a face acest lucru este de a urma recomandările din raportul publicat săptămâna trecută de CE. În plus, Jourová a spus că valurile succesive de proteste populare împotriva acestor reforme „arată că românii continuă să creadă că nu ar trebui să existe toleranță pentru corupție și că sprijină pe deplin independența sistemului judiciar”.
Jourová a făcut referire la reacția dură a guvernului român faţă de raport, recunoscând că a critica Uniunea serveşte la a „menține viu” proiectul european comun, dar a avertizat că discursul anti-UE „nu este deloc constructiv”, ci o încercare de a „folosiți instituțiile europene ca țapi ispășitori”. Comisarul nu a dorit să comenteze ce s-ar întâmpla dacă România nu respectă recomandările Comisiei și a reamintit că țara s-a angajat să-și îmbunătățească sistemul judiciar și să intensifice lupta împotriva corupției, atunci când a intrat în UE. Jourová se va întâlni astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Guvernul român, condus de Partidul Social Democrat, promovează mai multe reforme juridice controversate începând din 2017, care, în unele cazuri, au trebuit retrase din cauza presiunilor populare, de la dezincriminarea anumitor infracțiuni de corupție, până la limitarea atribuțiilor procuraturii. De asemenea, a promovat dezincriminarea abuzului de putere, o schimbare care poate aduce beneficii liderului social-democrat Liviu Dragnea, care a fost condamnat în primă instanță în iunie anul trecut pentru această infracțiune. România va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene în ianuarie.
https://es.noticias.yahoo.com/ue-preocupada-retrocesos-lucha-corrupci%C3%B3n-ruman%C3%ADa-113018050.html

EFE (Spania), 20 noiembrie 2018

Cristina Zaharia, RADOR