THE NEW YORK TIMES: România acceptă să sprijine reformele migrației ale UE

Guvernul României a acceptat să susțină reformele pentru restructurarea sistemului pentru migrație al blocului, a declarat miercuri un demnitar al UE.
Președintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani, a declarat că premierul român Viorica Dăncilă a promis că va susține șapte propuneri legate de migrație care vor reforma Reglementarea Dublin, actualul sistem de azil al UE.
Conform acestui sistem, majoritatea cererilor de azil au fost depuse în Germania, Italia și Franța, fapt ce a provocat tensiuni între membrii UE.
PE a inițiat anul acesta reforme ce urmăresc o mai echitabilă repartizare a imigranților între membrii UE și o mai bună pază a frontierelor externe ale UE.
Sprijinul României este important, întrucât ea va prelua de la 1 ianuarie președinția rotativă a UE. Tajani s-a întâlnit la București cu oficiali români, înainte de acea dată, pentru a discuta starea de pregătire a țării.
La finalul unei scurte declarații, el a afirmat că România ar trebui să se alăture spațiului Schengen „cât mai curând cu putință”.
Membrii UE Bulgaria și România nu sunt și membri ai spațiului cuprinzând 26 de țări, din cauza temerilor în privința corupției și statului de drept. Această excludere i-a frustrat pe mulți români și este un subiect politic delicat.
„Cred că a venit momentul să grăbim […] calitatea de membru al Schengen, astfel încât să ne putem păzi granițele și să ne mărim securitatea”, a declarat Tajani.
La fel ca alte state est-europene, România nu este nerăbdătoare să-și mărească numărul oricum relativ mic de imigranți pe care-i primește.
THE NEW YORK TIMES (SUA) – 21 noiembrie 2018 (AP)
Traducere: Andrei Suba