2018. november 23

Klaus Iohannis részt vesz a rendkivüli EU-csúcson

Klaus Iohannis államelnök november 25-én, vasárnap, Brüsszelben részt vesz a Európai Tanács rendkivüli csúcsértekezletén, amelynek keretében állam-és kormányfők jóváhagyják az Egyesült Királyság uniós kilépéséről szóló megállapodás-tervezetet.A brit kormány által már jóváhagyott megállapodás számos vitás kérdést tartalmaz. Európai források szerint Gibraltár státusza, például, továbbra is vita tárgyát képezi és Spanyolország nyomást gyakorol az európai partnerekre. Megtörténhet, hogy a vasárnapi EU-csúcson Spanyolország elutasitja a brit kilépési szerződést és a Politikai Nyilatkozatot. Az emlitett forrás szerint, az EU-tagállamok számitásba veszik a megállapodás nélküli brit kilépést is.A helyzet jelenleg nem világos, ami e folyamat alakulását illeti. Továbbra is tágyalások folynak a tagállamokkal. Theresa May brit miniszterelnök a héten másodszorra utazik Brüsszelbe, ahol szombat este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével megpróbál megoldást találni a még mindig vitás kérdésekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Október végén 4.686.000 nyugdijas volt Romániában

Az Országos Nyugdijpénztár adatai szerint október végén 4.686.000 nyugdijas volt Romániában, mig az átlagnyugdij 1.180 lejnek felelt meg, ami 109 lejjel jelent többet az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az elemzett időszakban 3.556.000-ren vonultak nyugdijba a nyugdijkorhatár elérésekor. Ugyanakkor 106.000 nyugdijas részesült résznyugdijba és előrehozott nyugdijba, mig 532.000-ren rokkantsági és 490.000-ren örökösi nyugdijat kaptak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Egy altiszt életét vesztette Gyulafehérváron

Egy altiszt pénteken életét vesztette a gyulafehérvári állomáson. A katona a december elsejei díszfelvonulásra készülve segitkezett egy katonai jármű leemelésén a vonatról, amikor a vasúti magasfeszültségű huzaltól áramütés érte. Az ügyet a Kolozs megyei katonai ügyészség vizsgálja, a nemzetvédelmi minisztérium vezetése alatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Centenáriumi emlékérméket bocsát ki a román nemzeti bank

A Nagy Egyesülés centenáriuma tiszteletére arany-, ezüst- és sárgaréz emlékérméket bocsát ki a gyűjtők számára, valamint új ötvenbanis pénzérmét hoz forgalomba a román nemzeti bank (BNR).A jegybank pénteki közleménye szerint a numizmatikai sorozat pénzérméinek egyik oldalán a Románia és Gyulafehérvári nagygyűlés, másik oldalán pedig 100 év a Nagy Egyesülés óta felirat szerepel.Az ötszáz lejes címletű, 31 grammos aranyérmét hétfőtől 7615 lejért vásárolhatják meg a gyűjtők a hozzá tartozó ismertető nyomtatvánnyal együtt a román jegybank bukaresti, temesvári, kolozsvári és jászvásári fiókjaiban. Az emlékérmét kétszáz példányban hozzák forgalomba.A szintén 31 grammos, kétszáz példányban megjelenő tízlejes címletű ezüstpénzt 330 lejért, a 6 grammos, ötezer példányban kiadott ötvenbanis címletű sárgaréz érmét tíz lejért vehetik meg a gyűjtők. Az 1918 december elsejei Nagy Egyesülés 100. évfordulója tematikájú, egymilliós példányszámban kiadott új ötvenbanis pénzérmék az államkincstár készpénzkifizetéseivel kerülnek forgalomba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.23)

Rozália Gănciulescu, RADOR