CE și-a dat acordul pentru preluarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea de către Chimcomplex Borzeşti

Preluarea Combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea se apropie de final, după aproape şase ani în care statul a încercat în repetate rânduri să vândă compania. Singurul producător de sodă caustică din Europa Centrală va fi cumpărat de Chimcomplex Borzeşti, tranzacţie care ar putea fi parafată până la sfârşitul acestui an, după cum afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El a spus ieri că procesul de preluare a primit avizul Comisiei Europene, iar Chimcomplex va plăti creditorilor, respectiv băncilor şi instituţilor publice, 127 de milioane de euro. Se vor păstra şi locurile de muncă.
Bogdan Chiriţoiu: Vor începe să repornească unele instalaţii oprite şi va fi nevoie de mai mulţi angajaţi şi se vor plăti taxe la stat. Adică toată lumea va ieşi în câştig din acest lucru. A durat mult restructurarea la Oltchim, dar fiind o companie care avea pierderi foarte mari acum o să ajungem să avem o companie ceva mai mică, dar care reuşeşte să meargă pe profit şi, repet, să dea de lucru multor oameni şi să-şi plătească datoriile, să-şi plătească taxele către stat.
Realizator: Şi celelate active Oltchim, care nu vor fi preluate de Chimcomplex, ar urma să fie vândute. Au depus oferte două companii din Pakistan, una din Germania şi una din Luxemburg. Combinatul Oltchim, important producător din industria chimică, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, însă în ultima perioada intrase pe profit./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie)