Orchestra filarmonică BBC, prezentă la Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radio România, continuă astăzi cu un concert susţinut de Orchestra della Svizzera Italiana, din Lugano, Elveţia. Aseară, pe scena festivalului a evoluat, pentru a doua oară în cadrul acestei ediţii, Orchestra Filarmonică BBC.
Reporter: Ana Diaconu – Un program spectaculos, complex, solicitant pentru muzicieni şi pentru public deopotrivă a fost interpretat aseară pe scena Sălii Radio în cadrul celei de-a şasea zile de Festival RadioRo. Au fost două Opusuri ample, adevărate provocări ale repertoriului simfonic de secol XX: Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Béla Bartók şi Simfonia a II-a, op. 27, de Serghei Rahmaninov. Solistul concertului a fost violionistul Kristóf Baráti, care, alături de Orchestra filarmonică BBC şi de dirijorul Ben Gernon, a propus o versiune interpretativă energică şi incisivă a opusului bartokian care a fost comentată de violistul Theodor Andreescu.
Theodor Andreescu: E foarte frumos să ascult această interpretare. E foarte incisiv, foarte, foarte tehnic, fantastic de muzical.
Reporter: Muzicienii din Orchestra filarmonică BBC şi dirijorul în vârstă de numai 29 de ani, Ben Gernon, prezenţi cu toţii în premieră la Bucureşti cu prilejul Festivalului RadiRo, au construit cu pricepere în partea a doua a concertului parcursul monumental al Simfoniei a II-a de Rahmaninov, o lucrare de aproximativ o oră rămasă până astăzi una dintre cele mai reprezentative creaţii ale compozitorului rus. Iată câteva reacţii din public.
-: Un exerciţiu de sincron perfect, mai ales cu orchestrele astea care umplu aproape toată scena.
-: Mie îmi place Rahmaninov. Totul. Şi Rahmaninov a fost fantastic în seara aceasta.
-: Un Bartók bine interpretat. Nu cunoşteam artistul, însă am rămas plăcut suprinsă de evoluţia acestuia.
Realizator: Tot aseară, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă din Capitală, a avut loc şi cel de-al treilea Concert de jazz din cadrul Festivalului RadiRo, susţinut de Big Band-ul Radiodifuziunii daneze, împreună cu percuţionista şi compozitoarea Marilyn Mazur, laureată a premiilor Grammy./csimion/gpodea

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie)