Cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Europa

Din această lună noiembrie cenuşie putem să intrăm foarte uşor în basmul minunat cu aromă de vin fiert, ghirlande, carusele şi Krampuşi înfricoşători (Krampus este un personaj care călătoreşte în acelaşi timp cu Moş Nicolae şi care are o misiune specială – să-i pedepsească pe copiii neascultători). Zilele acestea, în mai multe oraşe europene târgurile de Crăciun şi-au deschis sau urmează să-şi deschidă porţile pentru vizitatori, de aceea ne-am gândit să vă prezentăm mai jos cele mai frumoase dintre ele.


1. Târgul de Crăciun de la Viena sau Advent – sărbătoarea săptămânii

Viena (Photo by JOE KLAMAR / AFP)

La Viena este bine să călătorim nu de Crăciun, ci de Advent – perioada premergătoare Crăciunului. Austriecii organizează, în aceste zile, târguri de tot felul şi sărbătoresc sosirea vremii reci: ies pe străzi, se plimbă şi beau „glintwein” (vin fiert). Această perioadă este perfectă pentru cumpărarea de suveniruri interesante şi cadouri pentru Anul Nou, târgurile oferind o gamă largă de produse. De regulă târgurile de Crăciun se deschid la sfârşitul lunii noiembrie, însă există şi excepţii. Iar una dintre excepţii este chiar Târgul de Crăciun de la Viena, care s-a deschis încă de la 16 noiembrie.


2. Târgul de Crăciun de la Strasbourg, Franţa

Strasbourg (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

Unul din cele mai vechi târguri de Crăciun din Europa este cel de la Strasbourg, care se va deschide la 24 noiembrie. Acest oraş este considerat capitala Crăciunului în Lumea Veche. Primul Târg de Crăciun a început să se organizeze la Strasbourg încă din anul 1570. Anul acesta, oaspeţilor le sunt promise peste 300 de căsuţe, mii de ghirlande strălucitoare, spectacole luminoase și concerte – cu alte cuvinte o vacanță de vis.


3. Târgul de Crăciun de la Berlin, Germania

Berlin (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

În capitala Germaniei, principalul Târg de Crăciun este organizat pentru vizitatori într-una din cele mai frumoase pieţe ale orașului – Gendarmenmarkt. Aici a fost deja amplasat Pomul de Crăciun. Bradul are o înălţime de 21 de metri şi a fost oferit de o familie din Berlin, care a considerat că este prea mare pentru propria grădină. Târgul de Crăciun de la Berlin se va deschide la 26 noiembrie. Peste câteva zile, luminiţele de Crăciun vor fi aprinse, iar oaspeții vor putea să admire lucrările artizanilor, artiștilor, designerilor şi sculptorilor locali.


4. Târgul de Crăciun din Barcelona, Spania

sursa foto: https://en.firadesantallucia.cat/

Anul acesta, renumitul târg de Crăciun din Barcelona „Fira de Santa Llúcia” va fi organizat pentru a 232-a oară. Târgul se va deschide la 30 noiembrie şi se va avea loc în Cartierul Gotic din faţa Catedralei din Barcelona. Aici veți putea găsi accesorii, instalaţii luminoase, felinare, lumânări, dar și decorațiuni de Crăciun pentru grădină, pomi naturali și artificiali, mușchi şi ramuri de eucalipt. De asemenea, articole hand-made: îmbrăcăminte, obiecte de decor, decoraţiuni, cadouri şi multe altele.


5. Târgul de Crăciun de la Praga, Cehia

Praga (Photo by Michal CIZEK / AFP)

Târgul de Crăciun de la Praga îşi va întâmpina oaspeţii începând cu 1 decembrie. Pomul de Crăciun va fi amplasat în Piaţa Staroměstská (Old Town Square) şi va fi decorat, conform tradiţiei, cu o ghirlandă luminoasă având o lungime de peste patru kilometri. Piaţa va fi înfrumuseţată cu păpuşi – creaţii decorative pe tema nașterii lui Hristos. Vor exista, de asemenea, iesle cu animale vii. În perioada sărbătorilor sunt recomandate plimbările cu trăsura prin Oraşul Vechi./ssirbu/gioan

(www.ria.ru – 22 noiembrie)