Astăzi România, prin sforţări uriaşe şi în urma sacrificiilor fără seamăn în istoria omenirei, a reuşit să-şi întindă hotarele aproape până acolo până unde se întinde graiul românesc, scriau cu mândrie autorii unui atlas istoric şi geografic în 1920.

Unirea cea Mare, atât de mult dorită de români, s-a putut realiza cu sacrificiile celor aproape 800 000 de participanți la război, cu efortul diplomatic al câtorva oameni politici cu adevărat iubitori de țară și cu voința marilor puteri ale Antantei câștigătoare în Primul Război. Așa s-au au trasat granițele României Mari. O spun istoricii ultimului veac, o spun mărturiile celor care au văzut cu ochii lor acele zile.

Arhiva de istorie orală vă prezintă o serie de mărturii-document cu o valoare excepțională. Sunt înregistrări de patrimoniu, realizate cu mulţi ani în urmă, cu oameni care au trăit în mod direct acest moment strălucit al istoriei noastre. Povestirile lor redau faptele şi emoţiile trăite de români la Unirea cea Mare, păstrând într-un fel prospeţimea lor de acum 100 de ani.

 

Audio: Ana Birtolon, fiica avocatului Ştefan Cicio Pop, om politic activ în realizarea Unirii