Cancelarul german, Angela Merkel, a pledat pentru evitarea soluţiilor militare în criza dintre Ucraina şi Rusia

Cancelarul german, Angela Merkel, a pledat astăzi pentru evitarea soluţiilor militare în criza dintre Ucraina şi Rusia. Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică a adoptat o atitudine prudentă, subliniind că în Marea Neagră există deja capacităţi militare NATO, inclusiv ale României.

Reporter: Georgiana Grosso: Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, l-a acuzat astăzi pe omologul să rus, Vladimir Putin, că încearcă să-i anexeze întreaga ţară. El le-a cerut ţărilor membre NATO, în special Germaniei, să desfăşoare nave în Marea Azov pentru a-i susţine ţara în criza cu Rusia. Ca răspuns, cancelarul german Angela Merkel a îndemnat Kievul la reţinere şi a promis să abordeze acest subiect cu liderul de la Kremlin, la summitul G20, din Argentina.

Tot astăzi, ministrul german de externe Heiko Maas a făcut apel la efectuarea de paşi concreţi pentru detensionarea relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev din Marea Azov vor fi în centrul discuţiilor pe care miniştrii de externe ai celor 29 de ţări NATO le vor avea săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Incidentul între Rusia şi Ucraina s-a produs nu departe de peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor, duminică, pentru ceea ce a spus că a fost o intrare ilegală în apele ruseşti, o acuzaţie respinsă puternic de Kiev./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie