Agenda săptămânii parlamentare

Proiectul legii pensiilor ar urma să intre, săptămâna aceasta, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, după ce a fost adoptat de Senat cu o largă majoritate. Creşterea etapizată a punctului de pensie în următorii trei ani, reducerea vârstei de pensionare pentru grupele I şi a II-a de muncă şi introducerea masteratului şi doctoratului în stagiul de cotizare sunt câteva dintre prevederile noii legi a pensiilor. Alina Bordeiaşu cu agenda săptămânii parlamentare.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Noua lege a pensiilor a trecut de Senat cu o largă majoritate, fără modificări importante faţă de ceea ce a propus Guvernul. Liberalii au votat împotrivă, nemulţumiţi că nu le-au fost acceptate amendamentele.
Marcel Vela, senator PNL: Am votat împotrivă şi pentru că amendamentul cu privire la susţinerea pensionarilor din zonele afectate şi poluate de exploatări miniere sau combinate siderurgice nu au fost trataţi cu respect şi regret că nu le-aţi acordat o şansă pentru a ieşi mai devreme la pensie cu doi ani.
Reporter: USR s-a abţinut de la vot, pe motiv că imperfecţiunile din lege puteau fi corectate. În schimb, senatorii PSD şi ALDE au susţinut că actul normativ răspunde solicitărilor formulate de asociaţiile de pensionari şi corectează inechităţile din sistem.
Ion Rotaru, senator PSD: Aţi votat împotriva unei pensii minime. N-aţi fost de acord ca în caz de deces al pensionarului, urmaşul să poată să aibă şi a doua opţiune, în afară de aceea 50% din pensie, să primească şi 25% un ajutor, şi multe alte lucruri cu care nu aţi fost de acord.
Reporter: Noul ministru al muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că majorările prevăzute în lege sunt sustenabile. Documentul va intra acum în dezbaterea deputaţilor. Tot în această săptămână, în plenul Senatului vor ajunge şi cele două ordonanţe 90 şi 92, ce modifică legile justiţiei. În cazul ordonanţei 92, au fost adoptate în comisie şi câteva amendamente, ca de exemplu cel care prevede că vechimea necesară magistraţilor ce doresc să promovez ela Parchetul de pe lângă Instanţa Supremă creşte de la 10 la 15 ani. Opoziţia a anunţat deja că va ataca cele două documente la Curtea Constituţională. De asemenea, marţi se aşteaptă un vot şi un raport din partea Comisiei juridice din Senat cu privire la solicitarea DNA de începe a urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Şi tot în Camera superioară a Legislativului se va dezbate şi vota moţiunea simplă, depusă de PNL şi USR, împotriva ministrului turismului Bogdan Trif, considerat nepotrivit pentru acest post şi pentru că a ratat ocazia de a promova România în Anul Centenarului./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 decembrie)