THE WASHINGTON POST: România își serbează a o suta zi de naștere pe fondul îngrijorărilor privind statul de drept

În ciuda gerului, zeci de mii de români au ieșit sâmbătă din case pentru a sărbători 100 de ani de când țara lor a devenit un stat modern, iar unii dintre ei s-au arătat îngrijorați de actuala stare a statului de drept și a democrației din această țară balcanică.

Români fluturând steagul țării au participat la imense parade militare la București și Alba Iulia, orașul transilvănean care simbolizează reunificarea (sic!) României în 1918. Mulțimile au înfruntat temperaturi de minus cinci grade Celsius pentru a privi tancuri și alte vehicule militare care au trecut pe sub Arcul de Triumf construit după primul război mondial.

Deși cei mai mulți au considerat evenimentul o sărbătoare națională, o parte au huiduit jandarmeria, care a participat la parada de sâmbătă. Această furie e cauzată de faptul că în august poliția s-a ciocnit cu manifestanții anticorupție, rănind 450 de oameni.

Membrii Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernare au fost huiduiți la o ceremonie de la Alba Iulia, unde președintele Klaus Iohannis, un rival politic al PSD, a cerut românilor să construiască o „țară demnă și puternică, integrată prin educație, cultură și creativitate într-o Europă a valorilor, prosperității și libertății.”

Peste 1.000 de români s-au adunat sâmbătă seara în fața sediului guvernului din București pentru a protesta împotriva corupției la nivel înalt, strigând „Demisia!”

Gabriel Ene, un electrician, a declarat că e bucuros pentru că România are „o voce liberă”, dar a afirmat că legile pe care urmărește să le adopte guvernul PSD „vor ajuta mincinoși și hoți”.

Alți români au celebrat ziua cu mâncare tradițională – sarmale cu mămăligă.

SUA și UE se numără printre cei care critică restructurarea judiciară făcută de PSD în România, despre care ele susțin că va submina lupta contra corupției guvernului.

Mike Pompeo, secretarul american de stat, a mulțumit României pentru contribuția ei la securitatea globală și de la Marea Neagră în calitatea ei de membru NATO și prin participarea la misiuni din Afganistan și Irak. În comunicatul său se afirmă că Washingtonul se plasează alături de România „în eforturile ei de a proteja valorile democratice și statul de drept […] care sunt […] fundația creșterii și prosperității economice.”

România a intrat în primul război mondial de partea Regatului Unit, Franței și altor aliați în 1916, dar a capitulat în fața Puterilor Centrale conduse de Germania. A reintrat în primul război mondial în 1918 și la sfârșitul lui și-a dublat teritoriul.

Acest lucru s-a întâmplat în parte și mulțumită reginei Maria a României, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Rusiei, care i-a avertizat pe Aliații învingători că ar putea avea loc o revoltă dacă România nu se va uni cu Transilvania, parte a Imperiului Austro-Ungar până la război.

Sfârșitul primului război mondial a însemnat și sfârșitul vastului Imperiu Austro-Ungar.

Articol de Alison Mutler

https://www.washingtonpost.com/world/europe/romania-celebrates-100th-birthday-amid-rule-of-law-concerns/2018/12/01/bc69d02c-f543-11e8-99c2-cfca6fcf610c_story.html

Traducere: Andrei Suba

THE WASHINGTON POST (SUA), 1 decembrie 2018 (AP)