2018. december 4

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony ma részt vesz Brüsszelben a Romániai Aspen Intézet által szervezett konferencián, amelynek a témája: Európa jövője

Holnap a kormányfő és a miniszterek találkoznak az Európai Bizottság képviseletével. A megbeszélés témáját az szolgáltatja, hogy január elsejétől Románia átveszi az Európai Tanács soros elnökségét. Amint arról a közszolgálati rádió helyszíni tudósítója, Amalia Bojescu beszámolt Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony és a kormány tagjai részt vesznek a uniós biztosok szokásos heti értekezletén, ahol ismertetik a román elnökség programját. Immár hagyomány, hogy a hat hónapra szóló soros elnökség átvétele előtt az a tagállam, amelyik be fogja tölteni az elnöki tisztséget bemutatja az európai intézményeknek, hogy melyek a legfontosabb célkitűzései és ismerteti azok fontossági sorrendjét. Románia stratégiája négy fő elemet tartalmaz. Ezek a konvergencia-program (az euró bevezetése sz. m.), az Európai Unió belső biztonsága, külpolitika és a közös európai értékek.

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony ma részt vesz Brüsszelben a Romániai Aspen Intézet által szervezett azon konferencián, amelynek témája Európa jövője. E rendezvény célja egy olyan regionális platform létrehozása,amely védené és támogatná az európai integráció projektjét olyan körülmények között, amikor az erős belső és külső nyomásnak van kitéve. A szervezők szándéka az, hogy az Európai Tanács jövő évi, Nagyszebenben megrendezendő ülésén új perspektívákat nyissanak és választ adjanak az új politikai kontextus olyan kihívásaira, mint amilyen Nagy Britannia távozása lesz az Európai Unóból. (Rador Hírügynökség)

A Szenátusban elbukott a Bogdan Trif, idegenforgalmi miniszter ellen benyújtott politikai indítvány

A kezdeményezést a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Szövetség, Románia Megmentéséért (USL) nevű alakulat szenátorai nyújtották be. Az aláírók azt hangsúlyozták, hogy Románia az idegenforgalmi tevékenység mutatói szerint az európai ranglista kullogói között van. Ugyanakkor sérelmezték, hogy romániai üdülőhelyek népszerűsítése hiányzik az európai piacokról.

Mircea Cazan, a PNL szenátora felszólalásában elmondta, hogy bár az ország bővelkedik Európában, s talán az egész világon egyedülálló turisztikai látványosságokban, az idegenforgalom hozzájárulása a belső nemzeti össztermékhez nagyon kicsi, mindössze 1,3%. Sajnálatosnak tartotta, hogy Bogdan Trif miniszter kezdeményezései csak rontották az idegenforgalom gazdasági környezetét, (a kormány sz. m.) és az idegenforgalmi vállalkozók közötti viszonyt.

Válaszában Bogdan Trif miniszter elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint nőtt a Romániába látogató turisták száma. „Kormányintézkedések vannak, de ezeket az ellenzék nem hajlandó észrevenni. Épp az idegenforgalmi vállalkozásokban érdekelt szakemberek mondták el, hogy ebben az évben első alkalommal érezték a valóban hatékony intézkedések kedvező hatásait. A vakációs utalványok (voucher-ek) kibocsátása a forradalom óta az idegenforgalmi ágazatnak nyújtott legfontosabb segítségnek bizonyult. 2018 elejétől novemberig csak a vakációs utalványok révén egy milliárd lej bevételük volt az idegenforgalmi szolgáltatóknak. Gondolom, hogy nem meglepetés önöknek, ha azt mondom, hogy ez a pénz visszakerül az ország gazdaságába.”

A politikai indítvány mellett 40-en, ellene 76-an voksoltak. (Radio România Actualităţi)

A Román Vasúttársaság (CFR) közbeszerzési pályázatot hirdetett a bukaresti Északi Pályaudvar és az Otopeni-i Repülőtér közötti közvetlen összeköttetést biztosító vasútvonal megtervezésére és megépítésére

A mintegy 500 millió lej értékűre becsült munkálat révén két kilométerrel meghosszabbítják a már meglévő vasútvonalat, felüljárót építenek a DN 1 elnevezésű országút fölé és megvalósítják a közvetlen átjárást a repülőtéri terminál és a vasútállomás között. A létesítmény tervezése és megvalósítása előreláthatólag 14 hónapig fog tartani. Mint ismeretes, a 2020-as Labdarúgó Európa Bajnokság négy mérkőzését Bukarestben tartják és Románia vállalta, hogy addig megoldja a repülőtér közvetlen összeköttetését a vasúti, illetve metróállomásokkal. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador