BNR ar putea modifica prognoza asupra inflaţiei pentru finalul acestui an

Banca Naţională ar putea modifica, în câteva zile, prognoza asupra inflaţiei pentru finalul acestui an. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, scăderea preţului petrolului se va vedea în rata inflaţiei din perioada următoare şi chiar şi o reducere cu 10 bani a tarifelor la combustibili va avea o influenţă semnificativă. Tot ieri, Mugur Isărescu a încercat să explice şi de ce rata inflaţiei se află pe un trend de scădere, cu toate că oamenii văd că multe preţuri în magazine de fapt cresc. Iulian Olescu a urmărit declaraţia făcută de guvernatorul BNR la o conferinţă de profil:
Reporter: Mugur Isărescu a precizat că dacă anul trecut era greu de crezut pentru populaţie că inflaţia poate creşte atât de mult, după o perioadă în care acest indicator fusese negativ, în prezent este greu de crezut pentru publicul larg că indicele preţurilor de consum scade, având în vedere că unele preţuri cresc, evident. Guvernatorul BNR spune că percepţia este uneori mai importantă decât realitatea când vine vorba de evoluţia preţurilor.
Mugur Isărescu: Marii comunicatori ai Băncii Naţionale se chinuie să explice că scade inflaţia. Păi, cum să scadă dacă cresc preţurile, spune lumea, şi percepţia e mai importantă decât realitatea. Preţurile cresc, indicele scade. Dă şi explică populaţiei că sunt lucruri care sunt perfect logice din punct de vedere al manierei în care se calculează inflaţia. Unul este indicele, altele sunt preţurile.
Reporter: Guvernatorul BNR a precizat că 60% dintre factorii care determină evoluţia inflaţiei în România sunt de pe partea ofertei şi nu pot fi controlaţi prin instrumentele Băncii Centrale, iar aproape 40 de procente din coşul de consum folosit la calculul inflaţiei sunt reprezentate de produsele alimentare./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 decembrie)