Declaraţii pentru presă ale preşedintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituţională a României. Probabil Curtea va da un răspuns. Vom vedea ce răspuns. Însă daţi-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema. Curtea Constituţională nu are cum să rezolve problema fiindcă problema nu este una constituţională, problema este una politică şi o să vă spun şi care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima cauză este că, de facto, România nu are prim-ministru. A doua cauză este: totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel. Să detaliez un pic. Doamna prim-ministru mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a guvernului. După care, fără să aştepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare de remaniere a guvernului, după care mi-a mai trimis hârtii, toate fără să caute o discuţie sau un dialog cu mine. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat totuşi ieri şi ce credeţi că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza şi când cred eu că voi da un răspuns şi am răspuns foarte politicos că astăzi şi mâine nu, iar în zilele următoare o voi informa când ajung la o concluzie. Sincer, m-aş fi aşteptat în toată această perioadă, aşa, printre vizitele pe care le face doamna prim-ministru în străinătate, măcar să mă sune sau să mă caute şi să întrebe: domnul preşedinte, de ce nu ne daţi un răspuns, care este problema? Această doamnă, pur şi simplu, nu înţelege cum funcţionează statul. Noi nu suntem puşi aici ca să ne trimitem hârtii scrise de secretare, secretari sau alţi colaboratori – asta este simplu de făcut./avladucu
Noi suntem puşi aici pentru a rezolva problemele statului, pentru a rezolva problemele României. Or, asta se face inclusiv prin colaborare şi prin dialog instituţional. A doua cauză a acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD-ului de a face politică. Constat că PSD şi-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acţiona politic. PSD-ul nu mai ştie să facă politică. Este foarte grav, fiindcă acest PSD este partidul care dă guvernarea şi controlează majoritatea în Parlament. PSD-ul guvernează prost, asta am subliniat în repetate rânduri cu argumentele respective, inclusiv astăzi, pur şi simplu prin inabilitatea premierului de a purta, instituţional măcar, un dialog pentru a rezolva o problemă. PSD-ul legiferează foarte prost, foarte prost – şi asta nu este o afirmaţie pe care o fac aşa fiindcă nu-mi place PSD-ul. Am cerut câteva date zilele acestea pentru a vedea, totuşi, care este calitatea legilor care se votează în principiu de această majoritate controlată de PSD. Daţi-mi voie să vă spun că în 30 şi ceva de situaţii m-am adresat Curţii Constituţionale pentru că am considerat că legile promovate, votate de majoritatea pesedistă sunt proaste. În peste 25 de cazuri, Curtea Constituţională mi-a dat dreptate şi a declarat actele respective, legile parţial neconstituţionale sau integral neconstituţionale. Daţi-vă seama, într-un singur an, peste 25 de legi neconstituţionale! În afară de asta, PSD-ul pur şi simplu nu mai este capabil să negocieze politic, nu negociază, nici măcar nu înearcă să negocieze; PSD-ul încearcă să îşi impună voinţa prin politica pumnului în gură. Acest lucru se vede şi în Parlament, se vede şi în felul cum lucrează guvernul, şi acest lucru, pentru mine, este inacceptabil./lbadiu
Reporter: Domnule preşedinte, deci ce veţi face concret cu aceste propuneri? Le veţi accepta, le veţi respinge înainte ca judecătorii constituţionali să se pronunţe?
Klaus Iohannis: Dacă s-a ajuns în această fază, să se cheme Curtea Constituţională să stabilească ce avem de făcut, bineînţeles că voi aştepta decizia CCR, după care voi acţiona constituţional.
Reporter: Printre aceste hârtii, domnule preşedinte, care au ajuns la dumneavoastră, sunt şi demisiile celor doi miniştri?
Klaus Iohannis: Sunt multe hârtii cu anexe, iar toate aceste lucruri vor fi explicate în detaliu, dacă am ajuns în această fază, în documentele pe care le vom trimite la CCR şi veţi vedea atunci că punctul nostru de vedere este unul consolidat, unul corect, iar cel al guvernului vom vedea cum va fi apreciat.
Reporter: /voci suprapuse/.
Klaus Iohannis: Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până când CCR va lua o decizie.
Reporter: Cei de la PSD, în sesizare, vorbesc inclusiv de principiul loialităţii între instituţii, al colaborării între instituţii. Din acest punct de vedere spun că ar fi trebuit ca dumneavoastră să analizaţi mai repede propunerile transmise.
Klaus Iohannis: Deci, mă întrebaţi de aşa-numitul ‘termen rezonabil’. Da, este o bună întrebare, însă un termen rezonabil pentru un răspuns instituţional la acest nivel trebuie să-l definim în aşa fel încât să fie valabil pentru toţi participanţii la conducerea statului. Şi, cum m-am aşteptat ca această chestiune să apară în discuţie, m-am documentat un pic cum acţionează pesediştii, ca să luăm aceeaşi măsură. Aflăm, de exemplu, că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale pentru o persoană, este preşedintele Senatului, într-o chestiune. Am aşteptat un vot sau o rezoluţie a Parlamentului. Ei, ce gândiţi? Parlamentul, controlat de majoritatea pesedistă, a considerat că un ‘termen rezonabil’ la o solicitare instituţională este în jur de două-trei luni şi au amânat dezbaterea şi votul până în sesiunea din februarie. Şi atunci, cu siguranţă putem cu toţii să ne inspirăm de aici, dacă avem de-a face cu PSD, că un termen rezonabil poate să fie considerat şi două-trei luni de zile.
Reporter: Prin amânare blocaţi activitatea guvernului?
Klaus Iohannis: Prin amânarea acestei decizii în niciun caz nu se blochează activitatea guvernului, cum chiar unul din cei vizaţi, ministrul transporturilor, ne-a spus foarte clar că el este ministru şi acţionează corect şi bine până când în „Monitorul Oficial” apare decretul de eliberare din funcţie.
Reporter: S-a afirmat mai devreme, domnule preşedinte, că România de fapt nu are premier. Cine conduce de fapt guvernul?
Klaus Iohannis: Este evident că acest guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi. Este simplă această chestiune! O ştim cu toţii!
Reporter: Aţi şi spus de negocierile cu PSD, că PSD nu mai ştie negocieze, nu mai ştie să facă politică. Ce ar fi de negociat cu PSD?/lazard/avladucu
Klaus Iohannis: Foarte multe lucruri. De exemplu ar putea doamna prim-ministru să se prezinte la mine cu nişte argumente. Şi dacă tot veni vorba de argumente, daţi-mi voie să mai menţionez încă un lucru care deranjează foarte mult. A venit cu o solicitare de remaniere, fără niciun fel de explicaţie, fără să spună public de ce anumiţi miniştri vor fi revocaţi sau cere să fie revocaţi. revocarea este o sancţiune politică, nu este o mişcare de plăcere. Or, dacă este aşa, aceeaşi doamnă prim-ministru avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să explice de ce anumiţi miniştri se cer revocaţi. Or acest lucru nu s-a făcut! Doamna prim-ministru confundă guvernul cu partidul. Este normal să se discute în partid aceste chestiuni, partidul care are majoritatea, dar este anormal ca premierul să nu vină şi să explice naţiunii de ce face o remaniere, de ce anumiţi miniştri sunt revocaţi. Această manieră de a conduce statul de la partid sau de a încerca să conducă statul de la partid o cunoaştem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie ’89.
Reporter: Se menţionează în această sesizare, domnule preşedinte, că nu aţi oferit motivele în scris pentrur efuzul dumneavoastră inclusiv în ceea ce priveşte revocarea şi, bineînţeles, se pune problema şi propunerilor pe care le aveţi pe masă. Aţi trimis cumva asfel de explicaţii sau intenţionaţi să faceţi acest lucru, bineînţeles în scris?
Klaus Iohannis: Bineînţeles că voi face acest lucru într-un termen rezonabil, cum am spus adineauri. Doamna prim-ministru nu are deloc răbdare sau, mă rog, cine o dirijează nu are deloc răbdare, fiindcă după prima solicitare de remaniere nici nu a aşteptat să-i spun de ce nu îi revoc pe anumiţi miniştri şi de ce nu accept pe alţii, mi-a trimis a doua solicitare de revocare. Or, în acest fel, vă spun că nu se poate lucra. Dacă n-ar fi foarte trist şi îngrijorător, ar fi rizibil.
Reporter: Aveţi de gând, domnule preşedinte, dvs, să o chemaţi pe doamna premier la o discuţie, să iniţiaţi dumneavoastră această discuţie?
Klaus Iohannis: Da, exact asta a fost intenţia mea, dar doamna premier şi aici s-a grăbit foarte mult. Avem marţi şedinţă de CSAT şi în marja acelei şedinţe ar fi fost un moment foarte potrivit pentru o astfel de discuţie, fără a atrage atenţia publicului că discutăm o chestiune de remaniere. Deci ar fi fost foarte elegant şi pentru domnia sa şi ar fi aflat inclusiv argumentele mele. Acum, situaţia s-a schimbat şi va afla argumentele mele la Curtea Constituţională. Vă mulţumesc, vă doresc o zi frumoasă şi numai bine./lbadiu