OUEST FRANCE: Handbal. Euro feminin 2018: şi dacă ar fi anul României?

Impresionantă în faţa Norvegiei (31-23), miercuri la Brest, România Cristinei Neagu şi-a făcut plinul cu puncte şi încredere (3 victorii în 3 meciuri). Ea e marea câştigătoare a grupei D. Şi naţiunea favorită în continuare?

Şi dacă ar fi „în sfârşit” anul României? Adesea lăsată deoparte, în ultimii ani (medalie de bronz la Mondialul 2010 şi la Euro 2015), echipa Cristinei Neagu ia tot pe unde trece, de la începutul competiţiei. După ce au dominat Republica Cehă în deschiderea grupei D, sâmbătă (31-28), apoi au bătut la diferenţă mare Germania (29-24), româncele şi-au făcut treaba în faţa Norvegiei, miercuri (31-23) pentru o evoluţie fără greşeală, care le permite să intre în turul principal cu 4 puncte şi mult optimism.

Neagu superstar!

Miercuri, din nou Norvegia a avut de suportat densitatea colectivă a Balcanilor, chiar când coechipierele lui Stine Oftedal, foarte discretă miercuri (1 gol), se opreau la 5 succese la rând în faţa aceloraşi românce. În fruntea echipei, o Cristina Neagu (11 goluri) care nu s-a mulţumit să fie încoronată cea mai bună marcatoare din istoria campionatelor din Europa. Aleasă de trei ori cea mai bună jucătoare din lume, jucătoarea de la Bucureşti va fi marcat spiritele în timpul acestei faze a grupelor.
Dar echipa lui Ambros Martin – descris ca unul din cei mai buni antrenori din lume, şi el – are mai multe săgeţi în tolbă. Mai discrete miercuri seara în faţa scandinavelor, fosta jucătoare de la Brest Melinda Geiger şi Eliza Buceschi sunt apte să intercepteze oricând jucătorul în ofensivă, la fel ca şi Crina Pintea care se impune în poziţia de pivot (1,92 m). O coloană vertebrală care o completează pe portarul Denisa Dedu, care susţine direct reputaţia portarilor români (cu Paula Ungurean, pe vremuri…).
Pentru Norvegia, în schimb, lucrurile se complică. Deţinătoarele titlului, care evoluează fără Nora Mork şi fără Andréa Kurtovic, ambele accidentate la genunchi, vor intra în turul principal cu zero puncte.

OUEST FRANCE (Franţa) – 5 decembrie 2018
Traducere: Gabriela Sîrbu