Revista presei internaţionale – 7 decembrie 2018

Europa pare să fie cea care, de această dată, atrage în mod special atenţia presei internaţionale, atât prin evenimentele din vest, cât şi prin cele din estul continentului.
„Un fost consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin afirmă că Rusia ar urma să trimită trupe speciale spre un canal de mare importanţă, care asigură alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea”, scrie publicaţia ucraineană „Kyiv Post”. Ziarul britanic „Daily Express” îl citează pe ataşatul de presă al ambasadei ruse din Londra, care afirmă că, „din nefericire, provocările ucrainene din Marea Neagră şi situaţia generală din regiune continuă să fie folosite de o serie de ţări occidentale, inclusiv de Marea Britanie, pentru a încuraja sentimentele rusofobe”. În ceea ce o priveşte, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), se declară preocupată de situaţia din Strântoarea Kerci din Marea de Azov. În ziarul moscovit „Nezavisimaia gazeta”, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a subliniat acest lucru şi, potrivit aceluiaşi ziar, în cadrul reuniunii OSCE deschise ieri, la Milano, miniştrii de externe din ţările membre vor purta discuţii pe această temă”.
Noi disensiuni politice au intervenit în Italia, unde partidele de guvernământ nu se înţeleg în privinţa majorării impozitelor pentru vehiculele care folosesc combustibil poluant. Dar ziarul italian „Corriere della Sera” crede că, „de-abia intrate în discuţie, s-ar putea ca sancţiunile destinate vehiculelor care nu sunt ecologice să nu vadă niciodată lumina zilei”. Şi asta, din cauză că „vicepremierul Matteo Salvini a spus clar că, înainte de a fi aprobată definitiv, noua lege s-ar putea schimba totuşi”. Dar guvernul italian mai are o problemă: din cotidianul „Il Giornale” aflăm că, ieri, Comisia Europeană a avertizat Italia că, dacă nu se ocupă de noua linie feroviară pentru trenuri de mare viteză care ar lega Italia de Franţa în cadrul programului Connecting Europe Facility, ţara va trebui să restituie banii deja primiţi”.
Dar Franţa este de această dată ţara unde situaţia se arată incendiară. Ziarul belgian „Le libre Belgique” scrie că, „pentru 78% dintre francezi, anunţurile guvernului nu răspund aşteptărilor ‘vestelor galbene’. „Deşi, miercuri, guvernul a anunţat că renunţă la majorarea taxelor pentru carburanţi, ‘vestele galbene’ îşi continuă protestele”, scrie ziarul francez „La Depeche”. Cotidianul „Le Monde” afirmă că, „aflat sub presiune, preşedintele Macron cere ajutor”. Potrivit aceluiaşi ziar, „Emmanuel Macron a cerut forţelor politice şi sindicale, precum şi patronatelor să lanseze un apel explicit la calm”. Şi tot în „Le Monde”, premierul Edouard Philippe subliniază că „în joc este securitatea francezilor şi a instituţiilor”. În sfârşit, un alt ziar francez, „Le Figaro” notează că „exasperarea fiscală şi mişcarea ‘vestelor galbene’ au făcut să scadă încrederea în preşedintele republicii, devenit acum, după 18 luni de mandat, la fel de nepopular ca François Hollade”, după care conchide: „Când se face târziu, e deja prea târziu”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR