Salariul minim brut pe economie va creşte de la începutul anului viitor

Salariul minim brut pe economie va creşte la 2.080 de lei începând cu 1 ianuarie, de la 1900 cât este în prezent – a decis ieri Guvernul. Va creşte şi mai mult salariul minim brut pentru cei cu studii superioare. Tot de la începutul anului viitor, ei vor primi 2.350 de lei. Executivul a decis să acorde vouchere de vacanţă şi pentru următorii doi ani, dar a îngheţat nivelul acestora la 1.450 de lei.
Reporter: Petruţa Obrejan – Angajaţii cu studii superioare şi cel puţin un an de experienţă vor avea cel mai mult de câştigat de la începutul anului viitor. Astfel, ministrul muncii Marius Budăi preciza că aceştia vor primi un salariu minim brut de 2.350 de lei, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 24% faţă de nivelul actual de 1.900 de lei. În această categorie se află aproximativ 350.000 de persoane, însă mai mult de un milion de angajaţi plătiţi cu salariul minim brut pe economie vor beneficia de o creştere a salariului până la 2.080 de lei, adică de 9,5%. Măsura se va aplica tot de la 1 ianuarie. Marius Budăi a explicat şi de ce s-a renunţat la vechimea de 15 ani, care până nu de mult constituia o condiţie, pe lângă studiile superioare, pentru acordarea salariului minim diferenţiat.
Marius Budăi: Atunci când iei o măsură, discuţi cu ambele părţi, discuţi şi cu sindicatele şi cu patronatele, iar patronatele au spus că există posibilitatea, mai ales patronatele cele din textile, ca această măsură, pe termen scurt, să le afecteze exerciţiul financiar, şi atunci am ajuns la această concluzie. Acum facem această majorare diferenţiată, care, practic, a fost prinsă şi în programul de guvernare.
Reporter: Voucherele de vacanţă vor fi acordate bugetarilor şi în 2019, dar şi în 2020, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. El a precizat că de acest sprijin au beneficiat deja peste 1,2 milioane de români, iar până în luna noiembrie a acestui an au fost emise vouchere de peste un miliard de lei./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 decembrie)